07 Mayıs 2009

Ergin Gülen Yağlı Boya Karikatür Sergisi!







ANADOLU ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM KARİKATÜRLERİ MÜZESİ’NDE
YAĞLI BOYA KARİKATÜRLER SERGİSİ

Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi, bu defa Mizah Üretenler Derneği Başkanı Ergin GÜLEN’i konuk ediyor.
Ergin GÜLEN – Yağlıboya karikatürler Sergisi; 12 Mayıs 2009 Salı günü Saat: 17.30da Odunpazarı semtindeki Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açılacak. Sergi, bu sezonun ilginç sergilerinden biri olmaya aday.
Ergin Gülen; 1936 yılında İznik’te doğmuş.
İlk karikatürleri 1957 yılında İzmir’de Yeni Asır gazetesinde yayımlanmış. Dolmuş, Tef, Pardon, Deve, Atmaca, Çivi, Karakedi, Çarşaf gibi dergilerde Hürriyet, Yeni Yüzyıl gibi gazetelerde çalışmış. 13 yıl Çarşaf mizah dergisinde mizahçı ve karikatürcü olarak görev yapmış. Ulusal ve uluslararası yarışmalara katılmış, çeşitli ödüller kazanmış. Bir dönem çizgi film çalışmaları da yapan Gülen; Eşi Nurdoğan Gülen ile birlikte Çarşaf dergisi serüvenini anlatan “Şaka Satıcıları” adlı yarı belgesel kitap yayımlamış. Karikatürcüler Derneği yönetiminde bulunmuş. 2004 yılında Mizah Üretenler Derneği’ni kurmuş, halen bu derneğin başkanlığını yürütüyor.
Ergin Gülen; Türkiye’de yağlı boya tarzıyla karikatür yapan ilk sanatçı. Gülen; karikatürün sadece dergi ve gazetelerde yayımlanan bir sanat eseri olmasını yeterli bulmuyor, insanların karikatüre sahip olmasını ve onu evinin bir köşesine asabilmesini de istiyor. “Bunu sağlamak için karikatürün, esprisi, çizgisi yanında, bir de görsel ağırlığı olmalı. Bunu da ancak tablo boyutlarında, atılmaya kıyılamayacak yapıt özelliği taşıyan yağlıboya karikatürler verebilir“ diyor.
Çalışmalarını aralıksız sürdürmekte olan Ergin Gülen;. ''Ana sanat dalı olan resimdeki arayışlar ressamları karikatürün sınırlarını zorlamaya ve hatta zaman zaman o sınırı aşmaya vardırınca, karikatüristler de karikatürden çıkarak resmin sınırını zorluyor. Ben onu yeni bir boyuta soktum. Ama yağlı boya eserlerimi oluştururken karikatürün tüm kalıplarına da sadık kaldım'' diyor.
O, yaptığı yağlıboya eserleri sergilerlerle 13 kez izleyicinin görüşüne sunmuş.
14. kişisel sergisinde Eskişehirli sanatseverlerle tanışıyor.
Sergi 30 Haziran’a kadar sürecek.

EGITIM KARIKATURLERI MUZESI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder