23 Haziran 2009

Çin'li Çizerler Saat Kulesinde!


ÇİN’Lİ ÇİZERLER SAAT KULESİNDE!
Bundan 4 yıl önce “Zorunlu” olarak bir araya gelen Saat Kulesi çizerleri, kısa zamanda uzun yol almanın gururunu yaşıyor. Karikatür adına bir şeyler yapabilme kaygısıyla bir araya gelen İzmirli çizerler, ne kadar haklı olduklarını en kısa zamanda gösterdiler. Bu güne kadar bu oluşum hakkında ne yazdık, ne çizdik, nede konuştuk! Belki bize “Grupçu, Ayrılıkçı” yakıştırmalar yapıldı. Ama bunun böyle olmadığı kısa zaman içinde anlaşıldı. Aslında bunların tam tersi ” Paylaşımcı, Birleştirici ve Değişimci” olmak için yola çıkıldı. İzmir’de yaşayan usta çizerlerle, gençler bir araya getirildi. Daha ikinci yılında bu kentte bir ilk gerçekleşti. 35 çizerin katıldığı rekor katılımla “Nasrettin Hoca 800 Yaşında” Sergisi açıldı. Ülkemizin birçok yerine taşındı, taşınmaya devam ediyor. Okullarda yüzlerce çocuğa karikatür dersi veriliyor. Bunlar kent merkezi dışında İlçelerde de sürüyor. Tamamen özveri ve gönüllülük esasıyla yapılıyor bütün bunlar. Yerel ve Ulusal basında mizah sayfaları hazırlandı, çocuk ve mizah dergileri çıkarıldı. Yenileri de yolda.
Diğer şehirlerde yaşayan karikatürcü dostlarda aramıza katıldı. Onların önerisiyle Saat Kulesi sadece İzmir’in değil tüm ülke çizerlerinin buluşma noktası oldu. Bizlerde öyle yaptık. Tüm yurtta örgütlenme kararı aldık. Herkese kapımızı açtık. Malatya’dan, Edirne’den gençlerle buluştuk. Facebook’ta açtığımız sayfada 221 üyemiz oldu. Okullarda çocuklarla oluşturduğumuz “Saat Kulesi Paf Takımı”nda 300’den fazla üyemiz oldu. Bunlar kendiliğinden gelişen, gönül birliği ve paylaşımcılık sonucu ortaya çıkan olaylardı.
Bu arada geniş katılımlı sergiler düzenlemeye devam ediyoruz. Yeni öğretim yılında açacağımız “Eğitim” konulu sergi için duyuru yaptık. Onlarca arkadaşımız katıldı. Bu arada bizleri şaşırtan bir olayda oldu! Kıtalar arası uzaktan, Çin’den karikatürcü dostlarda sergiye katıldı. Birbirinden güzel karikatürleriyle Saat Kulesi etkinliklerinde olmaları bizleri mutlu etti. Her ne kadar uzakta olsak birbirimize, eğitim konusunda ne kadar ortak sorunlarımız olduğunu gördük. Karikatürün evrensel dilinden bunları rahatlıkla anladık.
Açtığımız sergilere kalite getirmeye çalıştık. Bazı teknikleri de kullanarak foto blok, branda baskı gibi işlerle çıktık izleyici karşısına. Eski dergilerden fotokopi çekip “Tarihi” sergiler açmadık. İnsanın uğramadığı, kuş uçmaz, kervan geçmez yerlerde sergi açıp, ben yaptım, yapıyorum kaygısı taşımadık. Bunları yaparken hiçbir çıkar sağlamadık. Bizimle ticari kuruluş gibi rekabet etmek isteyenlere şunu söylüyoruz; “Karikatür satılamaz! Karikatürcü satın alınamaz!”
Saat Kulesi her geçen gün çıtayı yükseltiyor. Daha yapacak çok şey var biliyoruz. Belki de “Demokratik” bir kurum olmak için hızla ilerliyoruz. Belki de zorlanıyoruz. Kim bilir?

Saat Kulesi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder