07 Kasım 2009

Dergi Tutmazsa Üzerinde Peynir Ekmek Yeriz!


Dergi tutmazsa üzerinde peynir ekmek yeriz

Hakan GENCE
Cenk ve Erdem ikilisi 20 yıldır birlikte televizyon, radyo, sahne ve internette şov yapıyor. Programlarının ismi Müebbet Muhabbet. Şimdi bu şovu yazılı ortama taşımaya karar verdiler. Mizah dergileri bu hafta ilk sayısıyla bayilerde yerini aldı. Adı yine Müebbet Muhabbet. Artık iki kişi değiller, 16 sayfalık dergi için 16 kişilik bir ekiple sabah akşam çalışıyorlar. "Eğer hedefimize ulaşamazsak, derginin üzerinde peynir ekmek yeriz" diyorlar.

Cenk Durmazel ve Erdem Uygan, Müebbet Muhabbet programını üniversite yıllarında yapmaya başladı. Özel bir radyoda kendi çabalarıyla çalışmaya başladılar. Sesleri kısa sürede çok insana ulaştı. Televizyona geçiş yaptılar. Şimdi de ürettikleri esprileri yazılı ve kalıcı olarak insanlarla paylaşmak istiyorlar.

Bir mizah dergisi çıkarmaya karar verince yazar kadrosu bulmak için kolları sıvadılar: "Aynı çizerlerle 2-3 farklı sayfa yapamazsınız. Her sayfada farklı üsluplar ve homojen bir dağılım olmalı. Biz de bu yüzden internet sitemizden duyuru yaptık. Birçok çizer bizimle çalışmak istedi."

Uzun zamandır yanlarında olan arkadaşları da onları bırakmadı. Leman gibi dergilerde çalışan Murat Bozkurt; Beyaz Gelincik, Çemberimde Gül Oya ve şimdi yayında olan Kasaba gibi dizilerin senaryo ekibinde yer alan Fikret Bekler, Tayyar Özkan, Çarşaf, Gırgır, Deli gibi dergilerde yer alan Kutsi Akıllı, Level dergisi genel yayın yönetmeni Fırat Akyıldız ile birlikte 16 kişilik ekiplerini kurdular. Erdem, dergiyle insanlara esprilerini daha rahat anlatacaklarını düşünüyor: "Normalde biz bir konu üstünde en az 20 dakika konuşuyoruz. Bu sefer esprilerimiz bizi sevenlere daha kısa, iki cümle halinde ulaşacak. Rahat kavranacak."

DERGİ ÇIKARMAK TV’DEN ZORMUŞ
Dergilerinin tarzlarına gelince. İçinde siyaset de, magazin de var. Erdem, o hafta ne yaşarsak sayfalarımızda göreceksiniz diyor: "Biz şimdiye kadar çok fazla siyasi espriler yapmadık. Ama bu derginin içeriğini ikimiz oluşturmuyoruz. Bu yüzden siyaset de olacak. Ama zorlama değil. Eğer bizim gündemimizde yoksa, Deniz Baykal’ı zorla sayfalarımıza taşımayacağız." Dergideki espriler ve çizimler, onların onayını almadan sayfalara taşınmıyor. Çizer ve yazarların getirdikleri eskizleri dikkatle inceliyorlar. Bazı sayfalar için espriler yazıyorlar.

Peki espriyi yazılı olarak aktarmak daha mı zor? Cenk, daha zor diyor: "Diğer mecralarda bize karışan yok. Çıkar şovumuzu yaparız. Burada zaman sınırlaması ve bir ekip işi var. Esprinizi çizere anlatmalı ve onun kafasında canlandırmasını sağlamalısınız. Matbaa ve dağıtım da ayrı konular. Biraz İtalyan ailesi kafasında bir iş."

MÜEBBET MUHABBET İÇİNDE NELER OLACAK
20 yılda oluşturulan Müebbet Muhabbet ve Cenk-Erdem tarzı olacak yine. Okuyucularla interaktif iletişim kuracaklar. Lazımlık isimli bölümde, Mandrake’nin maceralarını okuyacaksınız. Konuşma balonlarının bazıları boş bırakılıyor. Okuyucular dolduracak boşluğu. Dergiye giden metinler arasından en beğenilen bir sonraki hafta orada yayınlanacak. Ayrıca bir rock grubunun hikáyeleri, magazin ve hafta sonu eklerine benzeyen konular, spor, yabancı dizilerin çizgi ve espriyle anlatıldığı bölümler de var. (Hürriyet - Cumartesi)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder