03 Aralık 2009

"Göç" Karikatürleri Sergisi Eskişehir'de!

“GÖÇ” KARİKATÜRLERİ SERGİSİ ESKİŞEHİR’DE

Almanya ve Türkiye’de çeşitli kentlerde ilgi ile karşılanan GÖÇ karikatürleri, Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde 9 Aralık’ta sergileniyor.

Don Quichotte; Almanya’da yayımlanan uluslararası alanda Türk karikatürünü dünya karikatürü ile buluşturan, gündemdeki konuları sergilere dönüştüren (Türkçe-Almanca) bir mizah dergisi. Bu dergi Almanya’ya işçi göçünün 50. yılı nedeniyle “göç” konulu bir yarışma düzenliyor ve bu yarışmaya katılan karikatürlerden bir seçkiyi çeşitli yerlerde sergiliyor. Bu sergi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nin daveti üzerine şimdi de Eskişehir’de.

Yarışmayı düzenleyen Don Quichotte dergisi genel yayın yönetmeni Karikatürist Erdoğan Karayel “göçün nedenlerini, göç ülkesi ile o ülkede yaşayan göçmenlerin sorunlarını karikatürcülerin bakış açısıyla irdelemek gibi bir amaç güttük “ diyor.
“Bir insan neden ülkesini terk edip başka bir ülkeye göçer?”, “Göç ülkesi, neden göçmenleri kendi vatandaşı gibi sahiplenmez?” ve daha başka pek çok soruya yanıt arıyor karikatürcüler. “Göçmen” olgusunu ve gerçeğini uluslararası platformda çizgilerle yansıtıyorlar… Erdoğan Karayel: “Günümüzde kaçak göçmen sorunu her yıl artan bir hızla dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Ülkeden ülkeye yasadışı yollarla taşınan kaçak göçmenler, ya sağlıksız koşullardan dolayı hayatını kaybediyor ya da geçtiğimiz aylarda örneğini gördüğümüz gibi denize atılıyor. Bu drama karşı dünya ülkelerinin kalıcı çözümler bulmaması, her yıl yaşanan bu trajedileri arttırıyor. Don Quichotte dergisi, bu yarışmalı sergi ile göç sorununu gündeme getirerek, kalıcı çözümler bulunması için yönlendirmeyi hedefledi” diyor.

“Göç” Karikatürleri Sergisi’nde ödül kazanan eserlerle birlikte 50 seçme karikatür var.
Sergi daha önce Esslingen, Stuttgart, Heilbronn, Leonberg, Biberach, Reutlingen, Berlin, Hamburg, Neustadt, Ravensburg, Göppingen, Offenburg, Reutlingen, Aalen, Istanbul ve Ankara’da açıldı, büyük ilgi gördü; şimdi de Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde… 9 Aralık 2009 Çarşamba günü Saat:17.30da açılacak sergiyi Eskişehirli sanatseverler 31 Aralık’a kadar izleyebilecek.

GÖÇ Karikatürleri Sergisi
Açılış: 9 ARALIK 2009 Çarşamba Saat: 17.30
Yer: Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi
Akcami Mh. Malhatun Sk. No:6 Odunpazarı ESKİŞEHİR
Sergi Süresi: 9 ARALIK 2009 – 31 ARALIK 2009

Atilla Özer

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder