04 Aralık 2009

Nasreddin Hoca ve Saint Nicolas Belçika'da Çizgi Romanda Buluştu!


Merhaba
Daha once Belcika’da muzikli dansli bir cocuk oyununda sahnede bulusan cocuklarin sevimli iki kahramani bu kez Belcika’da yasamini surduren ve 30’u askın cizgi roman albumu bulunan unlu cizer Gürcan Gürsel’in cizgileriyle cizgi roman haline getirildi.
Türkçe-Flamanca ve Türkçe-Fransizca olarak hazirlanan iki ayri Çizgi Roman albümü, 6 Aralik Pazar günü Brüksel’de verilecek olan bir resepsiyonla tanitilacak. Resepsiyon öncesi sahnelenecek olan oyuna ise tiyatro sanatçisi Erol Günaydin onur konugu olarak katilacak ve miniklere meddahi anlatacak.
Bu calismamizin genis yiginlara ulasmasina katkida bulunmaniz dilegiyle.
Saygilar

Serpil Aygun

SAINT NICOLAS VE NASRETTİN HOCA ÇİZGİ ROMANDA BULUŞTU

Daha önce Belçika’da müzikli danslı bir çocuk oyununda sahnede buluşan çocukların sevimli iki kahramanı bu kez Belçika’da yaşamını sürdüren ve 30’u aşkın çizgi roman albümü bulunan ünlü çizer Gürcan Gürsel’in çizgileriyle çizgi roman haline getirildi. Türkçe-Flamanca ve Türkçe-Fransızca olarak hazırlanan iki ayrı Çizgi Roman albümü, 6 Aralık Pazar günü Brüksel’de verilecek olan bir resepsiyonla tanıtılacak. Resepsiyon öncesi sahnelenecek olan oyuna ise tiyatro sanatçısı Erol Günaydın onur konuğu olarak katılacak ve miniklere meddahı anlatacak.

“Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” Çizgi Roman Yılı Kapsamında Çizgi Roman Haline Getirildi
Sanat, Medya ve İletişimde Çeşitlilik Derneği Binfikir tarafından, Mizah Yazarı Erdinç Utku’nun 8 yaşındaki kızı Sinem ile birlikte yazdığı ve Binfikir Oyuncuları Tiyatro Grubu tarafından sahnelenen “Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” adlı müzikli danslı çocuk oyununun öyküsünden Gürcan Gürsel’in çizgileri ile Türkçe-Flamanca ve Türkçe-Fransızca olarak hazırlanan iki ayrı Çizgi Roman albümünün, 6 Aralık Pazar günü saat 14.00’de “Rue Gallait 86, 1030 Brüksel” adresindeki De Kriekelaar Kültür Merkezi’nde oyunun sahnelenmesinin hemen ardından saat 16.00’da verilecek olan bir resepsiyonla tanıtımının yapılacağı açıklandı. “Saint-Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız Albümü”nün evde ve okulda farklı diller konuştukları için zorluk çeken çocuklara eğitim desteği olduğu gibi, çokkültürlü toplumla bütünleşmeyi teşvik eden bir çalışma niteliği taşıdığı” belirtildi. Çizgi romanda, Anadolu´nun çıkardığı ve çocukların kahramanı olan iki ayrı kişiliğin diyalogları sayesinde çocuklara eğlendirici ve güldürücü bir şekilde iki ayrı din ve kültürden insanın hoşgörü felsefesi anlatılıyor. Ayrıca, farkına bile varmadan ruhunu gündelik yaşamın tüketim çılgınlığına kaptıran, ilgisini, sevgisini ve insana ait her türlü duygusunu maddi değerlerle ifade etmeye başlayan günümüzün yaygın insan tipi de eleştiriliyor.
Brüksel Eşit Haklar Bakanlığı ve Brüksel 2009 Çizgi Roman Yılı Komitesi’nin desteği ile 1250 adet Türkçe – Flamanca, 1250 adet Türkçe-Fransızca olarak toplam 2500 adet basılan çizgi roman Binfikir’in Brüksel 2009 Çizgi Roman Yılı çercevesinde gerçekleştirdiği projelerin sonuncusu. Daha önce Çizgi Roman Yılı kapsamında Binfikir Karikatür Okulu öğrencilerinin karikatürleri “Küçüklerden Büyüklere Karikatürler” adı altında 23 Nisan – 13 Haziran 2009 tarihleri arasında Anvers ve Brüksel’de 3 kez sergilendi. Binfikir, 5 Haziran 2009 tarihinde ise Brussels Istanbul Centre’da “Türkiye’de Çizgi Roman” konulu 3 dilli bir panel düzenledi.

Ustaların Ustası Ünlü Tiyatrocu Erol Günaydın Brüksel’de
Daha önce Brüksel, Anvers, Charleroi ve Genk’te 5 kez sahnelenen Saint Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız” oyununun 6 Aralık’taki “çizgi roman tanıtım resepsiyonu” öncesi onur konuğu Erol Günaydın’ın katılımıyla Brüksel’de bir kez daha sahneleneceği bildirildi. Binfikir Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Serpil Aygün “Ustaların ustası, Türk tiyatrosunun yaşayan çınarı Erol Günaydın Brüksel’de miniklere meddahı anlatacak. 5 Aralık Cumartesi günü ise Belçika’daki Türk kökenli amatör tiyatrocuları Günaydın ile buluşturarak, düzenlediğimiz işlikte(workshop) Günaydın genç tiyatrocularla deneyimlerini paylaşacak” şeklinde konuştu. Şimdiye kadar Anvers, Brüksel, Charleroi ve Genk’te 5 kez sahnelenen oyunun Brüksel’den sonra yıl sonuna kadar Gent, Liege ve Beringen’de de sanatseverlerle buluşacağı bildirildi.

Aygün: “Binfikir bir sosyalleşme projesi”
Binfikir oluşumu hakkında bilgi veren Genel Yayın Yönetmeni Aygün “Bir sosyalleşme projesi olan Binfikir; Medya, İletişim ve Sanatta çeşitlilik amacıyla medya ve kültür projeleri yürütüyor. 2004 yılında gönüllüler tarafından kurulan oluşum, 2008 yılında dernek tüzel kişiliğine kavuştu. Türk toplumunun Belçika’da yaşamın her alanında aktif olarak yer almasını teşvik eden Binfikir, yaşadığı toplumla bütünleşen ve kültürel mirasını yaşadığı yere taşıyıp uyarlayan bireyler yetişmesine katkıda bulunmayı amaçlıyor. Binfikir, medya çalışmalarında her kesimin temsil edilmesini ve doğru, yorumsuz ve tarafsız habercilik anlayışını esas alıyor; sanatsal faaliyetlerinde ise “Herkes için Sanat” ve “Sanatı sokağa, Sokağı sanata taşımak” felsefesinden yola çıkıyor.” dedi ve “ bu resepsiyonla 5. yılına giren Binfikir Gazetesi ve 2. yılına giren Tiyatro ve Karikatür okullarının da yaşgünü kutlamış olacağız” şeklinde konuştu.

Binfikir’in faaliyetleri:
http://www.binfikir.be/ : Sürekli güncellenen, Belçika haberlerine odaklı Türkçe internet sitesi. Belçika’nın “Türkçe” gündemi
10 binlik tirajı ve titiz dağıtım ağıyla Belçika’nın en çok basılan ve dağıtılan 24 sayfalık tam renkli aylık yerel Türkçe gazetesi. Kültür sanata duyarlı ve hayata gülümseyen Binfikir gazetesi farklı fikirlerden köşe yazarları ve toplumun her kesimine açık sayfaları ile bir uzlaşma platformu olmayı başardı.
7’den 77’ye öğrencilere açık Binfikir Tiyatro Okulu. Okulumuz büyüklere uygulamalı tiyatro tarihi, diksiyon ve temel oyunculuk dersleri; çocuklara ise oyuna dayalı ve pedagojik temelli bedensel ve sözlü iletişim dersleri veriyor.
Okulumuzda yetişen Binfikir Oyuncuları Tiyatro Grubu 2009 yılında “Saint-Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen kız” çocuk oyununu 9 kez oynadı.
“Saint-Nicolas, Nasrettin Hoca ve Gülmeyen Kız Albümü” evde ve okulda farklı diller konuştukları için zorluk çeken çocuklara eğitim desteği olduğu gibi, çokkültürlü toplumla bütünleşmeyi teşvik eden bir çalışma.
Önemli bir karikatür kültürü olan Türk Toplumu’nun, Çizgi Roman Başkenti Brüksel’de pasif kalması düşünülemezdi elbet. İnsanlara, nesnelere ve çevreye doğru bakmak, gördüklerini çizgiye aktarmak ve hayattan karelik hikayeler çalmak, Binfikir Karikatür Okulu’nda mümkün!
Minik çizerlerimiz, 23 Nisan Çocuk Bayramı’nda Anvers Başkonsolosluğu’nun “Duvarlar Boş Kalmasın” projesi kapsamında, Brüksel Spor ve Kültür Şenliği’nde ve Binfikir sanat faaliyetlerinin açılışı nedeniyle üç kez “Küçüklerden Büyüklere Karikatürler Sergisi” ile eserlerini tanıttılar.
“Belçika’da Türkçe Yerel Medya’nın Sorunları” ve “Türkiye’de Çizgi Roman”, Binfikir’in düzenlediği ilk iki panel. Bilgi alışverişi, kültürel yakınlaşma ve işbirliğini teşvik amacıyla panel ve konferanslarımız yakın gelecekte sürecek.
Tiyatro ve Karikatür okulumuzun öğrencileri, dönem dersleri haricinde Şahika Tekand, Erol Günaydın ve Gürcan Gürsel gibi deneyimli sanatçıların rehberliğinde işliklere(workshop) katılıyor ve ufuklarını geliştiriyor.
Çizgi roman albümü ve Binfikir’in diğer çalışmaları hakkında
info@binfikir.be e-mail adresinden ya da 02/290 28 10 ve 0479/86 32 99 nolu telefonlardan bilgi alınabileceği açıklandı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder