17 Aralık 2009

Serkan Sürek’in İlk Kişisel Karikatür Sergisi Açıldı!

SERKAN SÜREK’İN İLK KİŞİSEL KARİKATÜR SERGİSİ AÇILDI...
(15 Aralık 2009 – Lefkoşa) Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği genç üyelerinden Serkan Sürek’in 1. kişisel karikatür sergisi 14 Aralık 2009 Pazartesi günü, saat: 18.00’de, Lefkoşa’daki “Saçaklı Ev”de açıldı...
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çakmak ile CTP – BG Mağusa Milletvekili ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arif A. Albayrak’ın yaptıkları açılış konuşmalarının ardından, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri M. Serhan Gazioğlu, Kıbrıs Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Tolgay ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arif A. Albayrak serginin açılışını birlikte yaptılar...
Ana konusu “Dünya Savaşları’na Hayır!” olan Serkan Sürek Karikatür Sergisi’nde aşk, uyuşturucu, gençlik, kadın olmak, öğrenci, av sporu gibi sosyal konulu karikatürler de yer almaktadır... Karikatür sergisinin Kıbrıs ile ilgili bölümünde ise uyuşturucu, kumar, kadın ticareti gibi konular yanında Kıbrıs ile ilgili politik konulara da yer verilmektedir.
Serkan Sürek’in karikatür sergisi 18 Aralık 2009 tarihleri arasında “Saçaklı Ev”de açık kalacaktır...

SERKAN SÜREK’İN, KİŞİSEL KARİKATÜR SERGİSİNİ AÇMA NEDENLERİ:
Serkan Sürek, ilk kişisel karikatür sergisini açma nedenlerini şöyle anlatmaktadır: “Her şey yaklaşık 1 sene önce başladı. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı “Dökme kurşun Operasyonu”yla…
27 Aralık 2008’de İsrail ordusu, 60 savaş uçağı ve helikopterle Gazze şeridine 100 tonun üzerinde bomba yağdırdı. 22 günlük bombardıman sonucunda 1300 Filistinli hayatını kaybetti. (Bunların 1/3ü çocuktu). 4000 bina yıkıldı. 20.000 bina hasar gördü. Onbinlerce Filistinli evsiz kaldı. Gazze’nin altyapısı çöktü. Savaşın sürdüğü o günlerde operasyonu izleyen bir Yahudi baba ve kızın alkış ve sevinçle gösteri yapması, insanın duygularına yenildiğinde ne kadar acımasız olabileceği düşüncesi uyandırdı bende. O gün bir sergi açmaya ve “ Dünya savaşlarına dur!” demeye karar verdim.

Dünya’daki savaşların iki temel nedeni; din ve etnik köken farklılığıdır. 1948’den beri süregelen Arap-İsrail çatışmaları,11 Eylül terör saldırıları,2003’den beri Irak’ta Amerikan işgaliyle süregelen savaşta Şii ve Sünni gruplar arasında devam eden çatışmalar dinsel sebeplerle çıkmıştır.
2. Dünya Savaşında Adolf Hitler’in Nazizmi Dünyaya kabul ettirmek istemesi sonucu 50 milyon insan ölmüştür. 1994’de Ruandada 800.000 Afrikalı etnik sebeplerle vahşice katledilmiştir. Balkanların tarihi kan ve gözyaşıyla doludur. Belkide bunların en dramatik olanı Bosna’da yaşanmıştır.1995’de Bosna Srebsenica’da 8.300 masum Boşnak, Sırp Ordusu tarafından soykırıma uğratılmıştır. Bu soykırım,2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da yaşanan ilk belgelenmiş katliamdır. Bu savaşlar ise etnik, ırksal kökenli savaşlara örnektir.
Etnik kimlik insanların kendi tercihleri değildir. İnsan hangi toplumda doğacağına önceden karar veremez. Fakat farklı düşüncelere inançsızlığı veya vahşeti esas alan bir ideolojik kimliği benimsemek insanın kendi tercihidir.

Bugün resmi kaynaklara göre Dünya’da 8 ülke nükleer silahlara sahiptir. Bunlar; Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Kuzey Kore, Hindistan ve Pakistan. Nükleer güce sahip olduğu düşünülen İsrail ile bu güce ulaşmaya çalışan İran’ı da bu listeye eklersek Dünya’nın içinde bulunduğu tehlikeleri hayal etmek istemiyorum. Bir nükleer savaş sonrasında bu gezegende hayat sürmeyebilir…
Toplumların, farklı etnik kimliklere ve dinlere saygı duyduğu; empati ve güvene dayalı ilişkiler kurduğu; savaşların olmadığı, nükleer silahlardan arınmış, masum insanların, çocukların ölmediği bir dünya hayal ediyorum ve Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları ile Dünya’ya sağduyulu ve soğukkanlı olma çağrısı yapıyorum.
Karikatür sergisi evrensel ve yerel olarak iki bölümden oluşuyor. Evrensel bölümdeki karikatürlerinin büyük bir kısmı “Dünya savaşlarına hayır” mesajları verirken, bir kısım çizimleri ise futbol, aşk, öğrenci, kadın olmak gibi sosyal konuları ve kısmen evrensel düzeyde politik konuları kapsıyor. Kıbrıs’la ilgili yerel bölümdeki karikatürleri ise Kuzey Kıbrıs’ta toplumu olumsuz etkileyen kumar, uyuşturucu ve kadın ticareti gibi sosyal sorunlara dikkat çekerken; Avrupa Birliği’ni ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni eleştiren politik mesajlar da yansıtıyor.”

KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder