29 Nisan 2010

Karikatür Paneli Yapıldı!

KARİKATÜR PANELİ YAPILDI
Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin düzenlediği karikatür paneli 28 Nisan 2010 Çarşamba günü saat;14.00te yapıldı. Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi Kırmızı Salon’da yapılan toplantıda Türk Karikatür Sanatı tartışıldı. Ankara’da bulunan çeşitli üniversitelerde görevli öğretim üyeleri; Dr. Levent GÖNENÇ, Dr. Şenol BEZCİ ve Dr. Levent CANTEK Türk karikatür sanatında “ Görsel okur-yazarlık ve 1950 Kuşağı karikatürcüler”, “Gırgır dergisi” ve “Gırgır sonrası Türk mizah dergileri” başlıklı sunuşlarını yaptılar.

LEVENT GÖNENÇ
1968 Ankara doğumlu.
1989 yılında Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nden mezun oldu.
Halen Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Anayasa Hukuku Anabilim Dalı'nda öğretim üyesi olarak görev yapmakta. Küçük yaşlardan beri karikatürle ilgileniyor. 1982-1990 yılları arasında "Turkish Daily News Gazetesi"nde günlük karikatürler çizdi. 1992 yılında "Zamanın Çizgili Tarihi" ismiyle çizgili günlükleri yayımlandı (Yapı Kredi Yayınları). Internet ortamında yayımlanan "altzine" dergisinde farklı anlatım teknikleri üzerinde çalıştı. "Hayvan" dergisinde 2003-2006 yılları arasında "Aile Çay Bahçesi" isimli köşeyi sürdürdü. Çeşitli dergi ve gazeteler için illüstrasyonlar yaptı, animasyonla ilgilendi, karikatür tarihi ve teorisiyle ilgili yazılar yazdı.

ŞENOL BEZCİ
1968 Çankırı doğumlu.
Lisedeyken karikatürleri Gırgır, Leman ve Hıbır gibi dönemin popüler mizah dergilerinde yayımlandı.
ODTÜ'de İngilizce Öğretmenliği okumak hayatını ve karikatürlerini önemli ölçüde etkiledi. Edebiyata merak saldı ve bu merak karikatürlerini doğal olarak değiştirdi. Başlangıçta biçimde komik ve içerikte yerel olan karikatürleri daha felsefi ve evrensel bir hal aldı.
Üniversitedeyken ODTÜ Gülmece Topluluğu'na katıldı ve topluluğun 10'dan fazla sergisinde yer aldı. Ilk kişisel sergisini 1996 yılında Ankara'da gerçekleştirdi. Çalışmaları Karikatür, Amfora, Yaşasın Edebiyat, Doruk, ve Marine Aktüel gibi dergilerde yayımlandı. Radikal Gazetesi'nin Kültür Sanat sayfasında bir buçuk yıl haftalık karikatürler çizdi.
Bilkent Üniversitesi'nde Ingilizce dersleri veriyor ve üniversitenin Mizah Kulübü'nde meraklılarına karikatür öğretiyor.

LEVENT CANTEK
1969 Ankara doğumlu.
Bilkent Üniversitesi’nde Uluslararası İlişkiler Lisans eğitimi aldı, Gazi ve Ankara Üniversitelerinde Gazetecilik yüksek lisans ve doktorası yaptı. Çizgi roman ve mizah ile ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. Kültür tarihi ile ilgili çalışmalar yapıyor. Kitapları: Türkiye’de Çizgi Roman (İletişim Yayınları, 1996/2002), Markopaşa, Bir Mizah ve Muhalefet Efsanesi (İletişim Yayınları, 2001), Karaoğlan, Erotik ve Milliyetçi Bir İkon (Oğlak-Maceraperest, 2003), Çizgili Hayat Kılavuzu (der. İletişim Yayınları, 2002/2004), Çizgili Kenar Notları (der. İletişim Yayınları, 2007), Cumhuriyetin Büluğ Çağı (İletişim Yayınları, 2008)

Türk karikatürünün ve mizah dergiciliğinin değişimi, bugün gelinen noktada satış rakamları ve dergilerin hedef kitleleri, karikatürde popüler kültür konularının ele alındığı ve görsel örneklerle zenginleştirilen geniş katılımlı toplantıda üniversite öğrencileri ve katılımcılar sorular da sordular. (EKM)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder