14 Aralık 2010

Star'ın Karikatürü İş Bankası'nı Karıştırdı!

Star'ın karikatürü İş Bankası'nı karıştırdı!

Star çizeri Ahmet Keskin’in CHP ile İş Bankası arasında para ilişkisi olduğunu ima eden 9 Aralık tarihindeki karikatürü İş Bankası'ndan büyük tepki aldı.

Star çizeri Ahmet Keskin'in CHP ile İş Bankası arasında para ilişkisi olduğunu ima eden 9 Aralık tarihindeki karikatürü İş Bankası'ndan büyük tepki aldı. Bu tepkiyi köşesine taşıyan Star ombudsmanı Gülay Erdemli, bakın neler söyledi:

KARİKATÜRE ELEŞTİRİ
Gazetedeki haberlerin, köşe yazılarının arasında gülümseten, düşündüren bir durak karikatürler. Çoğu kez komik, bazen iğneleyen zaman zaman da abartan, çarpıtan bir sanat dalı...
Dünyanın hemen hemen bütün ciddi gazetelerinde siyasetçileri, akademisyenleri, ünlüleri, kurumları, olayları hicveden karikatürleri görmek mümkün.
Siyaset, analiz ya da herhangi bir kurumla ilgili haber yaparken ya da bir köşe yazısı kaleme alırken 'ciddiyet', 'sorumluluk' ve 'somut gerçek' kriterleri göz ardı edilemez ama mizahın ölçüleri çok farklıdır. Karikatürün ele avuca sığmayan bir doğası olduğunu kabul etmeliyiz.
Bütün bunlara rağmen gazetede yer alan bir karikatürde 'fren ayarı' olması gerektiğini de unutmamalı...
star çizeri Ahmet Keskin'in 9 Aralık tarihindeki karikatürü, CHP ile İş Bankası arasında bir para ilişkisi olduğunu ima ediyordu. Karikatür yayınlandıktan sonra kurumdan çizere bir eleştiri geldi. İş Bankası Grubu tarafından karikatürün ağır bir itham içerdiği belirtiliyor.
İş Bankası'nın gönderdiği metinde şu hususların altı çizilmiş:
"Türkiye İş Bankası CHP'nin bankası olmayıp, CHP'ye de kaynak aktarmamaktadır. Ulu Önder Atatürk'ün vasiyeti gereğince İş Bankası'ndaki Atatürk hisseleri CHP tarafından temsil edilmektedir. Atatürk hisselerinden elde edilen gelir de yine vasiyetname gereğince Türk Dil ve Tarih Kurumlarına aktarılmaktadır. % 40'ı İş Bankası Munzam Sandık Vakfı'na ait olan, % 32'si halka açık bulunan Türkiye İş Bankası'nı CHP'ye kaynak aktarıyormuş gibi göstermek maksadının çok ötesine giden bir değerlendirmedir."
Karikatür serbest, hayal gücü ürünü, yukarıda da belirttiğim gibi ele avuca sığmayan, abartılı bir sanat.
Ancak her ne kadar kuralları böylesine esnek olsa da eleştiriye kapalı olduğunu söylemek yanlış olur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder