27 Ağustos 2016

1. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2016






İstanbul / TÜRKİYE
20 Kasım 2016
( P & @ )



Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması’na Katılım İçin Başvurular Başladı..
Mizahın Diliyle Bağımlılıklara Dikkat Çekilecek..

Cuma 26.08.2016 Cartoon Colors


Yeşilay, kamuoyunun ve özellikle gençlerin bağımlılıklara karşı düşünmeleri ve refleks geliştirmeleri için çalışmalarını tüm hızıyla sürdürüyor. Bu amaçla iletişim alanlarını da etkin bir şekilde kullanan Yeşilay, bağımlılık konulu uluslararası bir karikatür yarışması düzenliyor.


Yeşilay, “bağımlılıklardan uzak, sağlıklı bir hayat” mesajlarının mizah aracılığıyla aktarılmasına yönelik olarak bu yıl ilkini gerçekleştireceği “Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması”nı düzenliyor.

Yarışma ile evrensel dil olan karikatür aracılığıyla kamuoyunun ve gençlerin bağımlılıklara karşı düşünmeleri ve refleks geliştirmeleri amaçlanıyor. Bağımlılık konulu yarışmada; uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı gibi alt başlıkların yanı sıra sanatçıların, bağımlılıkların insana ve topluma verdiği zararlara da değinmesi bekleniyor.

En iyi 6 eser ödüllendiriliyor
Yarışma birincisi 3 bin dolar ve başarı plaketi, başarılı bulunan 5 yarışmacı ise 500 dolarve başarı plaketi ile ödüllendirilecek. Katılım için yaş sınırının bulunmadığı yarışmaya gönderilecek eserlerin daha önce ödül almamış ve başka bir yerde yayınlanmamış olması gerekiyor. Katılımcılar en çok 3 eserle yarışmaya katılabiliyor. Sözel veya yazılı anlatım yerine daha çok görsel anlatımın ön planda tutulması istenen eserlerde, A4 veya A3boyutlarında, siyah - beyaz veya renkli (300dpi), yazı gerekli ise Türkçe ve İngilizcedillerinde olma koşulları aranıyor.

Yarışma jürisinde, Karikatürcüler Derneği Başkanı Metin Peker ve Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Peyami Çelikcan’ın yanı sıra karikatürist Gürbüz Doğan Ekşioğlu, Muhittin Köroğlu ve İranlı Mehdi Azizi yer alıyor. Yarışmaya katılan eserler; sanatsal nitelik olarak 25 puan, konuya uygun mizahi yönüne 25 puan, eserde yansıtılan konunun günlük yaşamla ilişkili toplumsal ve kültürel etki gücüne ise 50 tam puan verilerek değerlendirmeye alınacak.



Katılım için son tarih 20 Kasım!

Yarışmaya katılmak isteyenlerin, sanatçı katılma formu ile birlikte, belirtilen ölçülerdeki en fazla 5 MB ve JPG formatındaki eserlerini 20 Kasım 2016 tarihine kadarcartooncontest@yesilay.org.tr adresine göndermeleri gerekiyor. 

İsteyen sanatçılar ise karikatürlerini, katılım formu ile birlikte;
Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması, 
Sepetçiler Kasrı, 
Sirkeci 34110 
İstanbul, Türkiye 
adresine posta yoluyla gönderebilecekler.



Yeşilay
Yeşilay, alkollü içkilerle mücadele amacıyla 5 Mart 1920’de İstanbul’da "Hilal-i Ahdar" adıyla kurulmuştur.

Yeşilay, yurdumuzda ahlâkî ve kültürel bir kalkınma atmosferi içinde; tütün, alkol ve madde bağımlılığı gibi toplumun ve gençliğin beden ve ruh sağlığını tahrip eden bağımlılıklar yanında, kumar, internet ve teknoloji bağımlılığı gibi gençliğe ve topluma zarar veren bütün zararlı alışkanlıklarla mücadele etmek, milli kültürüne bağlı nesiller yetiştirmek amacı ile kurulmuştur. Yeşilay, bu çerçevede bağımlılıklarla mücadele etmek üzere, toplumun bilinç, güç ve kaynaklarını harekete geçirir; insan onur ve saygınlığının korunması doğrultusunda her koşulda, yerde ve zamanda desteğe muhtaç insanlara yardım eder; toplumun bağımlılıklarla mücadele kapasitesinin geliştirilmesine sürekli katkıda bulunur. Bu amaç doğrultusunda ulusal ve uluslararası kamu, özel ve sivil toplum kuruluşlarıyla gerekli işbirliği ve ortak çalışma organizasyonlarını geliştirir.

1. Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması 2016 Teknik Şartnamesi

Amaç: Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışmasıyla; mizahın yani gülen düşüncenin ve onun evrensel dili olan karikatürün, bağımlılıklardan uzak bir dünyanın kurulması yolunda mizahi bir araç olarak kullanılması, kamuoyunun özellikle de gençlerin bağımlılıklara karşı düşünmelerini ve refleks geliştirmelerini sağlanılması amaçlanmıştır. Yaş sınırlaması olmaksızın herkese açık bir yarışmadır.

Konu: Bağımlılıklar (Uyuşturucu madde, tütün, alkol, teknoloji, kumar bağımlılığı) ve insana/topluma verdiği zararlar

Teknik Özellikler
Sayı: En çok 3 eser gönderilebilir, ödül almamış olmak şartıyla başka yerde yayınlanmış eserler katılabilir.
Boyut: A4 veya A3
Teknik: Siyah beyaz veya renkli / 300 dpi

Dil: Türkçe veya İngilizce (Gerektiği halde yazı kullanılacaktır. Ancak sözel/yazılı değil görsel anlatım ön planda tutulacaktır)
Yeşilay yarışmaya katılan karikatürleri istediği mecrada kullanabilir. Bu eserler için herhangi bir telif hakkı doğurmaz.

Ödüller
Büyük Ödül 3,000 $ + Plaket
Başarı Ödülü 500 $ + Plaket (5 adet)

Jüri
Metin Peker / Karikatürcüler Derneği Başkanı
Gürbüz Doğan Ekşioğlu / Karkatürist
Muhittin Köroğlu / Karikatürist
Mehdi Azizi / Karikatürist (İran)
Peyami Çelikcan / Yeşilay Bilim Kurulu Başkanı

Katılım
Sanatçı katılma formu ile birlikte karikatürlerini A4 veya A3 ölçülerinde 300 dpi olacak şekilde en fazla 5 MB, JPG formatında en geç 20 Kasım 2016 tarihine kadarcartooncontest@yesilay.org.tr adresine göndermelidir.

İsteyen sanatçılar karikatürlerini Katılım Formu ile birlikte postada zarar görmeyecek şekilde Uluslararası Yeşilay Karikatür Yarışması, Sepetçiler Kasrı, Sirkeci 34110 İstanbul / Türkiye adresine posta yoluyla da gönderebilir.


Son Başvuru Tarihi: 20 Kasım 2016
İletişim e-mail: cartooncontest@yesilay.org.tr
(Kaynak):




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder