20 Eylül 2017

2. Çukurova Karikatür Festivali Ulusal Karikatür Yarışması


2. Çukurova Karikatür Festivali Ulusal Karikatür Yarışması 2017, Adana, Türkiye

2. Çukurova Karikatür Festivali 17-18 Kasım’da Adana’da gerçekleşecek. 
Yapılacak karikatür yarışmasında 16 yaş üstü kategoride 1.ye 4.000TL, 2.ye 2.000TL, 3.ye 1.000TL ödül verilecektir.
10-15 yaş kategorisinde ilk 3'e giren çizerlere Wacom marka Çizim Tableti ve Tan ORAL’ın bir karikatür kitabı hediye edilecektir. Son Tarih: 16 Ekim 2017..


2. Çukurova Karikatür Festivali 17-18 Kasım’da Adana’da gerçekleşecek. 


2. Çukurova Karikatür Festivali, Çukurova Belediyesi Kültür Sanat Danışmanı Ufuk TEKİN’in eşgüdümünde, çizerler İ. Serdar SAYAR, Mehmet SAYGIN, Hicabi DEMİRCİ, Nuhsal IŞIN ve Belediye Kültür Müdürlüğü görevlisi İrfan TURHAN, Çukurova Ünirversitesi öğrencisi Onur ESKİMEZ ile iş adamı Mehmet Ali ALTUN tarafından organize edilmektedir. 
Festival çalışmalarına, Kasım 2016’daki 1’inci Çukurova Karikatür Festivali yapıldıktan bir hafta sonra “değerlendirme” toplantısıyla başlanmış, başka bir ifadeyle “daha etkin, daha yoğun ve iz bırakan bir festival için” neredeyse bir yıl öncesinden harekete geçilmiştir.


Geçen yıl yapılan 1. Çukurova Karikatür Festivali’nde olduğu gibi bu yılın kasım ayında gerçekleştirilecek ikinci festivalde de Karikatür Yarışması yapılacak. Festival yönetimince alınan karara göre bu yıl 10-15 yaş aralığında olanlar Aile, 16 yaş ve üzeri olanlar ise Basın Özgürlüğü alanında karikatür çizecekler.

2. Çukurova Karikatür Festivali ve Yarışma hakkında gerekli bilgi www.cukurova.bel.tr adlı sitemizin ana sayfasında yer almaktadır ve süreç içinde güncellemeler yapılacak, ilgili ve duyarlı kamuoyu aydınlatılacaktır. Ayrıca telefonla 0322 / 2345325'ten veya 0 322 / 239 64 64 -1040, 0 530 291 06 52’den / 1039’a ulaşılarak gerekli bilgiler alınabilir.

Not: Halen festival programı, yurt içi ve yurt dışından gelecek çizerler-karikatürcüler, programlar, etkinlikler ve jüri üyelerinin belirlenmesi konularındaki çalışmalar hızla devam etmektedir.  Program ve kişiler netleştikçe bilgilere sitede yer verilecektir.

2. Çukurova Karikatür Festivali Düzenleme Komitesi

Ufuk TEKİN (Başkan)
Hicabi DEMİRCİ, Nuhsal Işın
İ. Serdar SAYAR
Mehmet SAYGIN
İrfan TURHAN
Onur ESKİMEZ
Mehmet Ali ALTUN


Çukurova Musa Kart Basın Özgürlüğü Ödülü Karikatür Yarışması
Ulusal ölçekli olan yarışma iki kategoride düzenlenmektedir.

A- Yetişkinler kategorisi- 16 yaş ve üzeri

Yarışma Konusu
Konu: "Basın Özgürlüğü"

Amaç: İnternet de dâhil olmak üzere yazılı, görsel ve işitsel kitle iletişim araçlarının (medya) özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazıdır ve bu durum tüm dünyada kabul edilen bir gerçekliktir. Demokrasilerin vazgeçilmezi olan basın “4. Güç” olarak iktidarlara yönelik eleştiri hakkını özgürce ifade edebilmelidir. Bir ülkede demokrasinin varlığı örgütlenme, toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yapabilme gibi temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra basının özgürlüğünden geçmektedir. 
Basını özgür olmayan, başka bir deyişle çekingen, hiç eleştirmeyip hep destekleyen, haber yaparken otokontrol ihtiyacı duyan ve kendisini tehdit altında hisseden gazetecilerin varlığı o ülkede demokrasinin ciddi biçimde yara aldığını gösterir. Genel olarak özgürlüklerin, özelde basın özgürlüğünün doğru ve gerçek haber, özgür yorum ölçütü ile gelişmesi ana hedef olmalıdır. 

Her iki kategori için genel koşullar şunlardır:

1- Yarışma amatör ve profesyonel tüm çizerlerin katılımına açıktır.

2- Her aday bir eseriyle yarışmaya katılabilir. Gönderilecek eserler daha önce yayınlanmış ve bir yarışmaya katılmış da olabilir ancak ödül almamış olmalıdır.

3- Teknik: Çizim tekniği serbesttir. Elle çizim tercih edilse de bilgisayar çıktıları da ISLAK İMZALIOLMAK KOŞULUYLA yarışmaya gönderilebilir. Gönderilecek eserin boyutu  A-3’ü geçmeyecektir.

4- Her katılımcı eserini gönderirken kimlik bilgileri (adı soyadı), telefonu ve adres bilgilerini  karikatürün arkasına yazmalıdır. Ödül alan eser sahiplerinden fotoğraflı özgeçmiş istenecektir. 

5- Eserler en geç 16 Ekim 2017 Pazartesi akşamı saat 17.00’ye kadar KARGO yani POSTA  yoluyla  uygun büyüklükteki bir zarfın üzerine  Çukurova Belediyesi KARİKATÜR YARIŞMASI diye yazıldıktan sonra Belediye Evleri Mahallesi Türkmenbaşı Bulvarı No:61 Çukurova / Adana adresine gönderilmelidir. 

6- Yarışmada ilk 3’e giren Adana dışındaki eser sahiplerinin Adana’ya geliş - dönüş yol, Adana’da konaklama ve ağırlama giderleri Çukurova Belediyesi tarafından karşılanacaktır.


A-16+ yaş yetişkinler kategorisi:
Konu: "Basın Özgürlüğü"
Amaç: İnternet de dâhil olmak üzere yazılı, görsel ve işitsel kitle iletişim araçlarının (medya) özgürlüğü demokrasilerin olmazsa olmazıdır ve bu durum tüm dünyada kabul edilen bir gerçekliktir. Demokrasilerin vazgeçilmezi olan basın “4. Güç” olarak iktidarlara yönelik eleştiri hakkını özgürce ifade edebilmelidir. Bir ülkede demokrasinin varlığı örgütlenme, toplantı ve gösteri yürüyüşlerini yapabilme gibi temel hak ve özgürlüklerin yanı sıra basının özgürlüğünden geçmektedir. Basını özgür olmayan, başka bir deyişle çekingen,
hiç eleştirmeyip hep destekleyen, haber yaparken otokontrol ihtiyacı duyan ve kendisini tehdit altında hisseden gazetecilerin varlığı o ülkede demokrasinin ciddi biçimde yara aldığını gösterir. Genel olarak özgürlüklerin, özelde basın özgürlüğünün doğru ve gerçek haber, özgür yorum ölçütü ile gelişmesi ana hedef olmalıdır. 

B-10-15 yaş arası kategorisi:
Konu: "Aile"
Amaç: Aile toplumumuzun en temel değerlerinden biridir. İçinde doğup yetiştiğimiz; şefkat, sevgi ve yardımlaşma ile güçlenip huzur bulduğumuz ailemiz deyim yerindeyse hayat damarımız, nefes borumuzdur. Özellikle Türk toplumunda ailenin önemi çok büyüktür ve aile bağı diğer birçok bağ ile kıyaslandığında en başta gelenidir. “Anne gezindiğin bağ, baba yaslandığın dağdır” diye boşuna denmemiştir. İçinde saygı ve sevginin hâkim olduğu ev, küçük de olsa hiç bir zaman dar gelmez; çünkü orası bir yuvadır, ailedir.


Tan ORAL
Bülent ARABACIOĞLU
Hicabi DEMİRCİ
Ali Raşit KARAKILIÇ
Nuhsal IŞIN
İ.Serdar SAYAR
Sefa SOFUOĞLU
Mehmet SAYGIN


Yetişkinler Kategorisi İçin (16 yaş ve üzerindekiler):
··1. olan eser sahibine 4 bin TL
··2. olan eser sahibine 2 bin TL
··3. olan eser sahibine ise 1 bin TL para ödülü verilecektir.

B- 10-15 yaş arası kategorisi:
Konu: "Aile"
Amaç: Aile toplumumuzun en temel değerlerinden biridir. İçinde doğup yetiştiğimiz; şefkat, sevgi ve yardımlaşma ile güçlenip huzur bulduğumuz ailemiz deyim yerindeyse hayat damarımız, nefes borumuzdur. Özellikle Türk toplumunda ailenin önemi çok büyüktür ve aile bağı diğer birçok bağ ile kıyaslandığında en başta gelenidir. “Anne gezindiğin bağ, baba yaslandığın dağdır” diye boşuna denmemiştir. İçinde saygı ve sevginin hâkim olduğu ev, küçük de olsa hiç bir zaman dar gelmez; çünkü orası bir yuvadır, ailedir.

18 Yaş Altı (10-15 yaş arası) Çocuklar Kategorisi İçin:
İlk üçe girecek olan evlatlarımıza çizim yapılabilen tablet bilgisayar ve 2. Çukurova Karikatür Festivali’nin Onur Konuğu Tan Oral’ın bir karikatür kitabı armağan edilecektir.

(Kaynaklar):

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder