11 Mayıs 2008

Karikatürlü "İlber Hoca'yla Topkapı Sarayı" Kitabı Çıktı!

Topkapı Sarayı’nı bu kitapla gezin!

“Sevgili Çocuklar, Osmanlı Devleti’nin yönetim merkezi ve Osmanlı padişahlarının ikametgah yeri olan Topkapı Sarayı’na hoş geldiniz.” İlber Hoca’yla Topkapı Sarayı gezi rehberi bu sözlerle açılıyor. Topkapı Sarayı Müzesi başkanı tarihçi İlber Ortaylı’nın çizgi karakter olarak müzeyi anlattığı rehber Muştu Yayınları’ndan çıktı.
Kitap ülkemizde çocuklar için hazırlanmış ilk müze rehberi olma özelliğini taşıyor. Birinci kalite bir baskıyla sunulan kitap, görselliği ile de göz dolduruyor.

Topkapı Sarayı, her yıl iki milyondan fazla yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Yerli ziyaretçilerin büyük bir kısmını da öğrenci grupları oluşturuyor. Bu kadar ziyaretçisi olan saray hakkında birçok dilde yayınlanmış kitaplar olmasına rağmen çocuklara hitap eden bir rehber bulunmuyordu. Muştu Yayınları, bu eksikliğin farkına vararak kitabı hazırlamış. Kitabın editörlerinden Salih Gülen, gezi rehberinin oluşum safhasını şöyle anlatıyor: “Batı’da pek çok müzede çocuklar için rehber kitaplar ve müzeleri gezdiren rehberler bulunur. Hatta öğrencilerin müze ziyaretlerinden azami seviyede faydalanması için ön bilgilendirme yapılır ve çocuk eğitiminde uzman rehberlerce müzeler gezdirilir. Oysa ülkemizde çok kalabalık gruplar halinde Topkapı Sarayı’na gelen öğrenciler, müzeden ayrıldıklarında ne Osmanlı tarihi ne de sarayda yaşanan hayat konusunda yeterli bilgiye sahip oluyor. Öğretmenlerin ilköğretim çağındaki çocuklara saray hakkında bilgi vereceği esere duyulan ihtiyaç ortada olunca İlber Ortaylı Hoca’ya bu hususu anlattık. Çok olumlu yaklaştı, çok iyi olacağını söyledi ve eser bu şekilde doğmuş oldu.”

Kitap, İlber Ortaylı’nın Kaynak Kitaplığı’ndan çıkan ‘Mekânlar ve Olaylarıyla Topkapı Sarayı’ kitabından istifade edilerek hazırlanmış. Ortaylı’nın ifadeleri çocukların anlayacağı cümle yapılarına dönüştürülmüş, tarihî kavramlar küçük izahlarla zenginleştirilmiş. Yazı fontlarında ve fotoğraflamalarda aynı hassasiyet korunmuş.

Mekanların fotoğrafları üzerine tarihte o mekanın kullanılışını gösteren Murat Bingöl’ün karikatürleri esere apayrı bir renk katmış, Kubbealtı’nda divan toplantısı yapan vezirleri, Şehzade Mektebi’nde ders alan şehzadeleri, mermer tahtında IV. Murad’ı görmek mümkün. İlber Ortaylı’nın elinde kitapla çizilmiş sevimli karikatürleri de hocanın neşesini yansıtıyor.

Kitapta Topkapı Sarayı hakkında genel bilgilerle başlayarak sarayı gezen çocukların ilgisini çekecek yirmi bir mekân tespit edilmiş. Bu mekânların özellikleri, saray hayatında kullanılışı, hangi padişah tarafından yapıldığı, ilginç özelliklerine yer verilmiş. Yine saraya ve Osmanlı tarihine dair ilginç detaylar “Bunları Biliyor muydunuz?” başlığı altında işlenmiş. Gezi esnasında rehberlik edecek sarayın krokisi de unutulmamış. Krokide çocuklar düşünülerek, sarayda alışveriş yapılabilecek, dinlenilecek yerler ve tuvaletler gösterilmiş. Eserde Topkapı Sarayı’ndan hareketle Osmanlı tarihine de bir bakış söz konusu. Bir Enderunlunun, bir şehzadenin, bir padişahın sarayda gününün nasıl geçtiği karikatürlerle çocukların bilgi dağarcığına ekleniyor. (Murat Tokay Zaman-Pazar)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder