30 Kasım 2010

Ünlü Çizgi Roman Çizeri Gürbüz Azak'ı Anma ve Saygı Programı!

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

Ünlü Çizgi Roman Çizeri Gürbüz Azak'ı Anma ve Saygı Programı!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş., ilim ve fikir dünyamızın tanınmış isimleri için düzenlediği “anma ve saygı” programlarına devam ediyor.

ESKADER işbirliğiyle düzenlen saygı programının Aralık ayı konuğu Babıali'nin usta kalemi Gürbüz Azak olacak. 3 Aralık Cuma günü Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek olan etkinliğin başlama saati 18.30 olarak belirlendi. (Kültür A.Ş Bülten)

29 Kasım 2010

Naci El Ali Karikatür Yarışması Sonuçlandı!

OMAYYA JOHA (Naci El Ali Büyük Ödülü)
Yazı:
"Benim adım Hanzala, seninki ne?"
"Umut !"

2010 NACİ EL ALİ ULUSLARARASI FİLİSTİN KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI’NIN SONUÇLARI BELLİ OLDU
27 Kasım cumartesi günü Armada Oteli'nde toplanan jüri 41 ülkeden gelen 400'ün üzerinde karikatürü inceleyerek Naci El Ali ödüllerini açıkladı. Saat 15.00 de toplanan jüri şu isimlerden oluşuyordu...
Leyla Halid, Nedal Hashem (Arap Cartoon), Canol Kocagöz (Homur), Atay Sözer (Homur), Mustafa Yıldız (Homur), Füsun Bandır (FHDD), Tonguç Yaşar (Karikatürist), Metin Peker (Karikatürcüler Derneği), Ayrıca Brezilya'da yaşayan Carlos Latuff da internet üzerinden değerlendirmelere katıldı...
Büyük ödülü kazanan, Gazze’de yaşayan Omayya Joha’nın yurtdışına çıkamadığı, ilk eşinin Naci el Ali gibi direnişçi olduğu ve suikast sonucu öldürüldüğü bildirildi.
(Mustafa Yıldız - Homur Mizah Grubu)

SONUÇLAR:
NACİ EL ALİ BÜYÜK ÖDÜLÜ : OMAYYA JOHA (GAZZE)
HANZALA İNTİFADA ÖDÜLÜ: OMAR ABDALLAT (ÜRDÜN)
HANZALA ÖZGÜRLÜK ÖDÜLÜ: NECMETTİN ASMA (TÜRKİYE)
HANZALA TOPRAK ÖDÜLÜ: MUHAMMED EBU AFEFA (FİLİSTİNLİ ÜRDÜN VATANDAŞI)
HANZALA İNSAN HAKLARI ÖDÜLÜ: JİTET KOESTANA (ENDONEZYA)
HANZALA TAŞ GENERAL ÖDÜLLERİ: 14-17 YAŞ BURHAN DEMİRCAN (TÜRKİYE)
10-13 YAŞ VOLKAN AYDOĞAN (TÜRKİYE)
ÖZEL ÖDÜLLER
FHDD ÖZEL ÖDÜLÜ : AASİD HOUCİNE (FAS)
HOMUR ÖZEL ÖDÜLÜ : EMRE ÇILDIR (TÜRKİYE)
KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ ÖZEL ÖDÜLÜ: BERNARD BOUTON (FRANSA)
KEMAL TÜRKLER VAKFI ÖZEL ÖDÜLÜ : RAHELLEH FARHANGİ (İRAN)
EVRENSEL GAZETESİ ÖZEL ÖDÜLÜ : FADİ ABOU HASSAN (SURİYE)

EMRE ÇILDIR (Homur Özel Ödülü)

Yarışma jürisi değerlendirmede

juri toplantısından

Basın toplantısı
Leyla Halid- Mustafa Yıldız

27 Kasım 2010

Karikatür Krizinde İsrail Parmağı!


KARİKATÜR KRİZİNDE İSRAİL PARMAĞI
Diplomatik Gözlem Gazetesi - (27.11.2010)
Günümüz Avrupa’sında yaşanan İslamofobinin varlığını kimsenin yadsıması mümkün değil. Gün geçmiyor ki, AB ülkeleri basınında Müslümanlarla bir arada yaşamak istemediğini, Müslümanların içinde yaşadıkları topluma uyum sağlayamadıklarını ve İslamiyetin hoşgörüsüz bir din olduğunu ifade eden anketlere rastlanılmasın.

Kişinin dini inancı yakın zamana kadar Avrupa’da konu edilmez ve tüm inançlar saygı görürken, Müslüman olarak Avrupa’da yaşam ne zaman ve nasıl zor bir hal aldı sorusuna yanıt bulmak gerekiyor.

Bu değişimde, 11 Eylül saldırılarının dönüm noktası olduğu muhakkak. Bu tarihten sonra uluslararası kamuoyunda İslamiyetin şiddet, terör ve hoşgörüsüzlükle özdeşleştirilmesi İslamiyete olan bakış açısını tümüyle değiştirdi. Bir grup radikalin gerçekleştirdiği eylem tüm İslamiyete mal edilmeye çalışıldı ve “Müslüman terörist” avı başladı.

Hatırlayacak olursak, AB üyesi Danimarka’da basın önünde İslami değerlerle Avrupai değerler karşı karşıya getirilerek dinler arası çatışmanın doruk yaptığı karikatür krizi yaşandı. Danimarka’nın en çok okunan gazetelerinden Jyllands-Posten’de 30 Eylül 2005’de yayımlanan ve Hz. Muhammed’i bombalı terörist olarak resimleyen karikatürler İslam dünyasında şok etkisi yarattı.

Karikatürlerin yayımlanması kararını gazetenin kültür editörü Flemming Rose vermişti. Müslümanların dinleri ve peygamberleriyle dalga geçmeye ve gülmeye alışması gerektiği görüşünü kendisine ilke edinen Rose, Danimarkalı karikatüristlerden Hz. Muhammed’i hayal ettikleri gibi çizmelerini isteyerek “provoke edici ve kışkırtıcı” 12 karikatürü sadece Danimarka’nın değil dünya gündemine taşımış oldu. Yayımlanan 12 karikatürden dördü Rose’un çalıştığı gazetenin karikatüristleri tarafından çizilmişti. “Provoke edici ve kışkırtıcı” tanımlaması 31 Aralık 2005 tarihli International Herald Tribune gazetesinde yer alan ifade şekliyle aynen kullanılmıştır.

Müslümanların dinle ilgili hassasiyetlerinin bazı çevrelerce bilinmesine rağmen, karikatür savunucuları ifade özgürlüğünün arkasına sığınırken, Danimarkalı siyasetçiler özgürlükleri gerekçe göstererek karikatürlerden dolayı özür dilemeyeceklerini açıkladılar.

Hatta geçtiğimiz Eylül ayında Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bizzat Hz. Muhammed çizimlerini yapan Danimarkalı karikatürist Kurt Westergaard’a Basın Özgürlüğü Ödülü’nü takdim etmesi, Batı değerlerinden taviz verilmemesi olarak değerlendirilirken, Müslüman çevrelerin inançla ilgili hassasiyetlerine gereken önemin gösterilmediği bir kez daha teyit edilmiş oldu.

Danimarka çıkışlı olmakla birlikte beş ay sonra bile pek çok Avrupa ülkesinin basın organlarında yayımlanan karikatürlerle ilgili olarak konunun sadece ifade ve basın özgürlüğü bölümü ön plana çıkarıldı. Patlak veren krizden istifadeyle Müslümanlara karşı nefret ve ayrımcılık kışkırtılmaya ve İslamiyet şiddetle eşdeğer gösterilmeye çalışılarak genelleme yoluna gidildi. Bu dönemde İslam dünyasından gelen tepkiler ve protesto gösterileri de Batı’daki ifade özgürlüğüne olan tahammülsüzlüğün kanıtı olarak lanse edildi.

İslamiyetle ilgili dünyaya empoze edilen bu olumsuz imajdan kimlerin çıkar sağladığını iyi irdelemek gerekiyor. Bu arada bir dipnot düşelim! ABD’li akademisyenler James Petras ve Robin Eastman-Abbaya 2006 yılında, Ukrayna asıllı Yahudi aileden gelen Rose’un, Mossad için çalıştığını ortaya koyan bulgular tespit ettiler. Irak’ta kitle imha silahlarının bulunduğu iddiasının fos çıktığı ve İran’a saldırı konusunda Batı kamuoyunun destek çıkmadığı bu dönemde yeni İslam karşıtlığına ihtiyaç duyulduğunu belirterek, “Karikatürlerin Rose’un komplosu olup olmadığı” sorusunu gündeme taşıdılar. Rose’un karikatürler krizi patlak vermesinden hemen önce siyonizmin ideologlarından olan ve Araplardan nefret eden Daniel Pipe ile yapılan röportajlara Jyllands-Posten gazetesinde yer vermesinin de zemin yoklaması olarak kabul edilebilineceğini ifade ettiler. Avrupa kamuoyunda kabul gören İslam karşıtlığından çıkarı olanları tahmin etmek zor olmasa gerek!

Ne tesadüftür ki, Hz. Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasının beşinci yıldönümüne rastlayan 30 Eylül’de, yine Rose’un editörlüğünde “Sessizliğin Zulmü” ismiyle aynı karikatürler bu sefer kitap olarak piyasaya sürüldü. Kitabın konusu düşünce ve ifade özgürlüğü. Rose, kitabında karikatür kriziyle ilgili görüşlerini ifade ederek tartışmalara son vermek istediğini iddia etse de, tartışmaları yeniden alevlendirdi. O kadar ki, Danimarka Hükümeti’nin yeni bir karikatür krizi çıkması olasılığına karşı hazırlıklara başladığı gelen haberler arasında.

Bir çelişkiye dikkati çekmeden geçmeyelim. Aynı gazetenin Pazar günü editörü Jens Kaiser de, geçmiş tarihte Hz.İsa’yı konu alan karikatürlerin yayımlanması yönünde getirilen teklifleri Jyllands-Posten okuyucularının çizimlerden hoşlanmayacakları ve halk protestosuna neden olacağı gerekçesiyle reddetmişti. Bu durumda Hz.Muhammed karikatürlerinin yayımlanmasının sadece ifade ve basın özgürlüğü ile ilgili olduğu savı ne kadar daha savunulanabilir? Yayımlanması teklif edilen Hz.İsa karikatürlerinin neler olduğu ve niye yayımlanmadıklarının da basın önünde açıkça tartışılması gerekirdi. İfade ve basın özgürlüğünün konulara ve hedeflenen amaca bağlı olarak göreceli uygulanması Batı kamuoyunun manipüle edilmeye çalışıldığını ve hatta gelinen noktada yaratılan İslamofobi açısından başarı sağladığını söylemek yanlış olmayacaktır. Karikatürist Westergaard’a verilen ödül töreni sırasında yaptığı konuşmada “Karikatüristlerin düşündüklerini çizmeye hakkı var mı?” sorusunu dile getiren ve yanıtı “Evet, var” olan Merkel’in, Hz.İsa karikatürleri yayımlanmayanların düşündüklerini çizme hakkına uygulanan sansür konusundaki görüşleri ne acaba?

İlkeli gazeteci Rose basına verdiği bir demecinde, “ırkçı” olarak yorumlanabileceği gerekçesiyle İsrail’in eski Başbakanı Ariel Sharon’u Filistinli bir bebeği boğazlarken gösteren karikatürünü yayımlamayacağını itiraf ediyor. Yani, oto sansür uyguluyor. Eğer, Hz.Muhammed karikatürlerinde İslam’ın karalanarak bütün Müslümanların şiddet eğilimli olduğu genellemesinde bulunulurken, belli bir dine inananların hedef gösterilmesi “ırkçı”lık sayılmıyorsa, İsrailliler’in de karikatürün mizahi üslubuna ve düşündüklerini çizme hakkına alışması gerektiğini Rose’a birisinin hatırlatması gerekiyor.

2005 yılında yayımlanan ve beş yıl aradan sonra kitabı basılarak yeniden gündeme taşınan karikatürler ile ilgili olarak Petras ve Eastman-Abaya tarafından dile getirilen ve halen güncelliğini koruyan yanıtlanmamış soruları yorumsuz olarak size sunuyoruz:

-Karikatürler neden Danimarka’da basıldı?
-Karikatürlerin çizilmesini, seçilmesini ve basılmasını sağlayan Jyllands-Posten gazetesi kültür editörü Flemming Rose’un siyasi geçmişi nedir?
-Karikatürlerin basılması ve çoğaltılmasının zamanlaması dönemin hangi gündemiyle çakışmaktadır?
-Karikatürlerin yayımlanmasından ve akabinde Arap/İslam ve Batı arasında yaşanan çatışmadan kim fayda sağlamaktadır?
-Arap/İslam protestolarla ilgili siyasi görüşleri nelerdir?
-İsrail gizli servisi Mossad’ın Batı-İslam/Arap çatışmasının kışkırtılmasındaki etkisi nedir? Gelinen aşama ve yaşananlar Mossad’ın beklentilerini ne oranda karşıladı?

Diplomatik Gözlem Gazetesi

26 Kasım 2010

"Erzurum - Kış ve Spor" Konulu Karikatür Yarışması (31 Aralık 2010)

“ERZURUM- KIŞ VE SPOR” KONULU KARİKATÜR YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

SUNUŞ
2011 Erzurum Kış Oyunları Genel Koordinatörlüğünce 27 Ocak – 06 Şubat 2011 tarihleri arasında 25.si düzenlenen Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında Ulusal çapta bir
Karikatür Yarışması düzenlenmiştir.

AMAÇ
Mizah olgusu ile;
♦ Erzurum’un tanıtımını sağlamak,
♦ Uluslararası kardeşliğin temsilcisi olan sporun ve kış mevsiminin güzelliğini paylaşmak.
♦ Kültürlerin kaynaşmasına katkıda bulunmak,
♦ Türk karikatür sanatçılarının son eserlerini bir arada sergilemek ve uluslararası izleyici ile buluşmasını sağlamak.

KONU
Erzurum, Kış ve Spor

KATILIM ŞARTLARI:
♦ Yarışma, Seçici Kurul Üyeleri ile birinci derece yakınları dışında Türkiye Cumhuriyeti Uyruklu tüm sanatçılara açıktır.
♦ Her sanatçı yarışmaya, daha önce herhangi bir yarışmada ödül almamış ya da sergilenmemiş iki (2 adet) eseri ile katılabilir.
♦ Eserler orijinal olmalıdır. Fotoğraf, fotokopi, vb. kabul edilmeyecektir.
♦ Yarışmaya eser verecek olan karikatürcüler, kendi anlatım biçimlerine uygun tekniği (siyah-beyaz veya renkli) kullanmakta serbesttirler.
♦ Yarışmaya verilecek eserler maksimum A3 (42 cm x 29.7 cm) boyutlarında olmalıdır.
♦ Seçici kurulun aynı ya da benzer saydığı veya bir başka karikatürcüye ait olduğunu bildiği/fark ettiği karikatürler değerlendirilmeyecektir. Her tür olası tartışma ve çalıntı iddialarının sorumlusu katılımcı olacaktır.

BAŞVURU
♦ Sanatçılar, karikatürlerinin arkasına sırası ile kendi adını ve soyadını, çalışmanın adını, yılını ve ölçülerini kurşun kalemle yazmalıdırlar. Posta sırasında kırışmayı ve zedelenmeyi önlemek için eserler mukavvadan oluşan bir zarfa yerleştirilmelidir.
http://www.erzurum2011.gov.tr/ web sitesinden başvuru şartları indirilerek Form-1 doldurulacak ve bir zarfa konulacaktır. Zarfın üzerine “Erzurum, Kış ve Spor Konulu Karikatür Yarışması” yazısı ile sanatçının adı ve soyadı yazılacaktır. Zarf, eserle birlikte aşağıda belirtilen toplama merkezine 10- 31 Aralık 2011 tarihleri arasında (Pazar günleri hariç) saat 17.00’ye kadar, iadeli taahhütlü posta yolu ile gönderilecektir.
♦ Posta ve kargo masrafları sanatçılara aittir.
♦ Posta ve kargodan ya da eserin paketlenmesi sırasında özen gösterilmemesinden ve önlem alınmamasından kaynaklanan zarardan koordinatörlüğümüz sorumlu değildir.
♦ Son Başvuru Tarihi: 31 Aralık 2011

TOPLAMA MERKEZİ
Büyükşehir Belediyesi Kültür Merkezi (Erzurum AVM yanı),
Palandöken – ERZURUM
Tel: 0 442 3150411
Eserlerin teslim edilip edilmediği ile ilgili olarak yarışma sekretaryası ile bağlantıya geçilmelidir.

SEÇİCİ KURUL
♦ 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında düzenlenen “Karikatür Yarışması Seçici Kurul”u aşağıda isimleri belirtilen üyelerden oluşur:
♦ Doç. Dr. Selçuk HÜNERLİ (İstanbul Kültür Üniversitesi)
♦ Yrd. Doç. Dr. Gürbüz Doğan EKŞİOĞLU (Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)
♦ Muhittin KÖROĞLU (Okan Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi)
♦ Dağıstan ÇETİNKAYA (Zaman Gazetesi)
♦ Yrd. Doç. Dr. Derya TELLAN (Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi)

DEĞERLENDİRME
Seçici Kurul tarafından;
♦ 05 – 09 Ocak 2011 tarihleri arasında Erzurum’da toplama merkezinde bulunan eserler seçici kurul tarafından eleme sürecinden geçirilir. İlk elemede sergiye seçilen eserler belirlenir. İkinci elemede sergiye değer bulunan eserler içinden ödüle değer bulunan eserler belirlenir.

ÖDÜLLER
♦ 25. Dünya Üniversitelerarası Kış Oyunları kapsamında düzenlenen “Karikatür Yarışmasında dağıtılacak ödüller üç adet eşit başarı ödülünden oluşmaktadır:
Başarı Ödülü: 3 000 TL
Başarı Ödülü: 3 000 TL
Başarı Ödülü: 3 000 TL

♦ Seçici Kurul, ödüllerin tümünü ya da bir kısmını dağıtıp dağıtmamakta serbesttir.
♦ Ödüllerin yanı sıra birer başarı belgesi ve plaket verilecektir.
♦ Yapıt/lar/ı sergilenmeye değer görülen sanatçılara da katılım ve teşekkür belgesi verilecektir.
♦ Sergilemeye değer görülen ve ödül alan eserlerin görselleri ile sanatçıların kısa özgeçmişleri bir katalogda toplanarak tüm katılımcılara dağıtılacaktır.

SONUÇLARIN AÇIKLANMASI
Sergilenmeye değer görülen eserler ve ödül alan eserlerin ilanı sergi açılış gününden önce
http://www.erzurum2011.gov.tr/ adresinden ilan edilecektir.

SERGİLEME VE ÖDÜL TÖRENİ
♦ 25. Dünya Üniversiteler Kış Oyunları kapsamında düzenlenen “Erzurum, Kış ve Spor Konulu Karikatür Yarışması sergisi açılışı ve ödül töreni, 26, 27 ve 28 Ocak 2011 günlerinden birinde Erzurum’da serginin düzenleneceği salonda yapılacaktır.
♦ Sergi bir ay boyunca açık kalacaktır.

ESERLERİN İADESİ
♦ Ödül alan eserler geri iade edilmeyecektir.
♦ Sergilenmeye değer bulunmayanlar ile sergilenmeye değer bulunan eserlerin iadeleri sergi bitiminde başlayacak ve Mart 2011 sonuna kadar devam edecektir.
♦ İade işlemlerinin başladığı tarihten bitiş tarihine kadar geçen süre içinde, teslim edildikleri toplama merkezlerinden geri alınmayan eserlerin kaybından veya uğrayabileceği hasardan Koordinatörlüğümüz sorumlu tutulamayacaktır. Sanatçılar, eserlerinin iadesini konusunda yarışma sekretaryası ile bağlantıya geçerek; eserlerinin verecekleri adrese bedeli kendileri tarafından ödenmek koşuluyla kargo yolu ile gönderilmesini isteyebilirler.

DİĞER
♦ Koordinatörlük ödül alan ve sergilenmeye değer bulunan eserleri, afiş, katalog, broşür vb. her türlü tanıtım malzemesi olarak kullanma hakkına sahip olacaktır.
♦ Koordinatörlük yetkililerimiz, eserlerin teslim alınmasından sonraki taşınma ve sergilenmesi sırasında gereken tedbirleri alır. Buna rağmen söz konusu eserlerle ilgili olarak doğabilecek her türlü aksaklıklarda “Koordinatörlük Merkezi”nin kararı geçerlidir.
♦Yarışmaya katılan tüm sanatçılar, bu şartname hükümlerini kabul etmiş sayılırlar.
♦ Şartnamede belirtilmeyen hususlarda veya tereddüt halinde “Koordinatörlük Merkezi”nin kararları geçerlidir.

Yarışma Yürütme Kurulu:
♦ Doç. Mustafa KÜÇÜKÖNER
♦ Yrd. Doç. Derya TELLAN
Yarışma Sekretaryası:
♦ Abdullah DEĞERMENCİ
Gsm: 0 539 625 7630
degermenci_abdullah@hotmail.com.tr
♦ Esra POLAT
Gsm: 05393748753
esra_polat_88@hotmail.com

NOT:
Yarışmaya katılmak için başvuru formu doldurulması gerekiyor.
Başvuru formu için TIKLAYINIZ

KATILAN TÜM SANATÇILARIMIZA BAŞARILAR DİLERİZ!

Ugur Pamuk'un Frankfurt Sergisi Açıldı!

Ugur Pamuk'un Frankfurt Sergisi Açıldı!
Frankfurt Kuşsaray Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Kurban Bayramı etkinliği ve Karikatür Sergisi 21.11.10 tarihinde gerçekleşmiştir.
Etkinliğimiz, Frankfurt'ta yaşayan Kuşsaraylı'ların ve dostlarının yoğun ilgisini çekmiştir.
Sayın Uğur Pamuk'a katılımından ve sunumundan dolayı sonsuz şükranlarımızı sunarız.

Frankfurt KDD adına
Başkan Ali Özer


Denizli'de Karikatür Sergisi!

DENİZLİ’DE KARİKATÜR SERGİSİ
Eğitim- İş Sendikası Denizli Şubesi ve Saat Kulesi Karikatürcüler Grubu 24 Kasım Öğretmenler Gününü Teras Park Alışveriş Merkezinde açtıkları “Eğitim Karikatürleri” sergisiyle kutladı.
Eğitim- İş Denizli Şube Başkanı Osman Kandemir, Denizli Örgütleme Sekreteri Namık Kemal Aydoğan, Genel Merkez Eğitim Sekreteri Mustafa Karaçiçek, Milli Eğitim Şube Müdürü Reşat Erdoğan, ADD Başkanı Gülnar Karaca, Karikatürcüler Derneği Denizli Temsilcisi Mehmet Selçuk, siyasi parti il başkanları ve sendika üyeleri sergi açılışında hazır bulundu. Büyük ilgi gören sergi 30 Kasıma kadar gezilebilecek. (Saat Kulesi)




25 Kasım 2010

Uluslararası Naci Talat Portre Karikatürleri Yarışması Sonuçlandı!

Osman Güral Suroğlu (Türkiye)

ULUSLARARASI NACİ TALAT PORTRE KARİKATÜRLERİ YARIŞMASI SONUÇLARI:

SEÇİCİ KURUL:
Musa Kayra, M. Serhan Gazioğlu, Hüseyin Çakmak, Mustafa Tozakı, Arif A.
Albayrak, Sıla Usar İncirli, Mehmet İncirli...

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ:
Osman Güral Suroğlu (Türkiye – Turkey)

İKİNCİLİK ÖDÜLLERİ:
Wesam Khalil (Mısır – Egypt)
Seyran Caferli (Azerbaycan – Azerbaijan)

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLLERİ:
Uğur Pamuk (Türkiye – Turkey)
Şevket Yalaz (Türkiye – Turkey)
Omar Zevallos (Peru – Peru)

ÖZEL ÖDÜLLER:
Valentin Georgiev (Bulgaristan – Bulgaria)
Raul Alfonso Grisales (Kolombiya – Colombia)
Kürşat Zaman (Türkiye – Turkey)
Henryk Cebula (Polonya – Poland)

NACİ TALAT VAKFI ÖZEL ÖDÜLÜ:
Şenil Çakmak (Kıbrıs – Cyprus)

KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Hüseyin Çakmak
cakmak@kibris.net

BİRİNCİLİK ÖDÜLÜ - Osman Güral Suroğlu (Türkiye)

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ - Wesam Khalil (Mısır)

İKİNCİLİK ÖDÜLÜ - Seyran Caferli (Azerbaycan)

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ - Uğur Pamuk (Türkiye)

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ - Şevket Yalaz (Türkiye)

ÜÇÜNCÜLÜK ÖDÜLÜ - Omar Zevallos (Peru)

ÖZEL ÖDÜL - Valentin Georgiev (Bulgaristan)

ÖZEL ÖDÜL - Raul Alfonso Grisales (Kolombiya)

ÖZEL ÖDÜL - Kürşat Zaman (Türkiye)

ÖZEL ÖDÜL - Henryk Cebula (Polonya)


NACİ TALAT VAKFI ÖZEL ÖDÜLÜ - Şenil Çakmak (Kıbrıs)

18 Kasım 2010

Hem Tövbe Ediyor!.. Hem Dava Açıyor (?)

AĞIR KARİKATÜR TÖVBE ETTİRDİ!
Dışkılı karikatür için Leman’ı davaya hazırlanan Engin Ardıç pes etti...

LEMAN’daki karikatürde kaleminden mürekkep yerine dışkı çıkarken çizilen Sabah Gazetesi yazarı Engin Ardıç, "dava açmaya" hazırlanıyor.
Yazılarında kimseyi aşağılamadığını ve hakaret etmediğini söyleyen Ardıç, “Sütten çıkmış ak kaşık olduğu mu iddia etmiyorum. Benim de hatalarım olabilir. Ama benim kızdığım ikiyüzlülük. Kedi karikatürüne Başbakan’ın kızması son derece yanlış. Salih Memecan’ın dansöz karikatürüne muhalefetin kızması da yanlış. Dansöz karikatürüne bu kadar ağır saldıran CHP’li Gürsel Tekin bu kapağa iki laf etmiyor ve ‘Ayıptır’ demiyor” ifadesini kullandı.

"TÖVBE EDİYORUM"
Yazılarında kimseyi aşağılamadığını ve kadın düşmanlığı yapmadığını belirten Ardıç “Benim kimseyi aşağılama amacım yok. Ahmak, dangalak, eşek kelimeleri vardır ama bunları isim vererek ‘Ahmet eşek’ diye yazmıyorum” dedi. “Zekâ seviyesi düşük insanlara ‘Ahmaklar’ diyorum ama onun da yapılmaması gerekir” diyerek özeleştiri yapan Engin Ardıç, “Biriki şey kaçmış olabilir ama bunu da isim vermeden yapmaya özen gösteririm. Otosansürüm biraz zayıf kabul ediyorum. Tövbe ettim. Bundan sonra bu tür kelimeleri kullanmamak için dikkat edeceğim. Söz veriyorum” diye konuştu. (HaberTurk)

16 Kasım 2010

Frankfurt'ta Uğur Pamuk Karikatür Sergisi!

KUŞSARAY DAYANIŞMA DERNEĞİ
Kurban Bayramı-2010 Etkinlikleri
Uğur Pamuk Karikatür Sergisi
Yer:
Saalbau Gallus, Büyük Salon
60326 Frankfurt, Frankenallee 111
Tarih:
21.11.2010, Pazar
Saat: 16.00
Program:
- Açılış
- Kurban erkânı / Lokma
- Uğur Pamuk Karikatür sergisi
- Halktan Yana Bir Sanat “Karikatür” ,Konuşmacı : Uğur Pamuk
- KDD - Saz grubu
- Türkü/Şiir dinleti

Uğur Pamuk

Baba ve Küçük Kızının Kavgası :)

15 Kasım 2010

"Karikatür ve Muhalefet" Toplantısı!

Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği'nin düzenlediği "Karikatür ve Muhalefet" konulu toplantı, İzmir İzmir dergisi çarşamba toplantıları kapsamında 10 kasım 2010 tarihinde Konak Belediyesi Kültür Müdürlüğü'nde gerçekleştirildi. Çizerler toplantı sonrasında da biraraya gelerek karikatür üzerine konuşmalarını sürdürdüler. (Karder İzmir)



11 Kasım 2010

Nuri Özkan'ın "Atatürk Portreleri" Sergisi Açıldı!

LÜTFÜ ÇAKIN VE NURİ ÖZKAN

RESSAM NURİ ÖZKAN'IN "ATATÜRK PORTRELERİ" SERGİSİ AÇILDI!
KUŞADASI İBRAMAKİ SANAT GALERİSİNDE RESSAM NURİ ÖZKAN ATATÜRK PORTRELERİ SERGİSİNİ AÇTI. KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI M. ESAT ALTINGÜN VE ÇOK SAYIDA SANATSEVER M.KEMAL ATATÜRK PORTRLERİNİ BÜYÜK BİR HEYECANLA VE İLGİYLE İZLEDİLER. RESİM ÖĞRETMENİ HİDAYET ÇAKAR 'IN ÖĞRENCİLERİNDEN RESSAM NURİ ÖZKAN FIRSAT BULDUKÇA KARİKATÜR YARIŞMALARINA DA KATILIYOR. (LÜTFÜ ÇAKIN)

KUŞADASI BELEDİYE BAŞKANI M.ESAT ALTINGÜN VE NURİ ÖZKAN

SERGİDEN

09 Kasım 2010

Çorum Gazeteciler Cemiyeti 3. Karikatür Yarışması Sonuçlandı!

Çorum Gazeteciler Cemiyeti 3. Karikatür Yarışması Sonuçlandı!
Çorum Gazeteciler Cemiyeti tarafından düzenlenen 'Basın Halkın Gözü, Kulağı ve Sesidir' konulu 3. Karikatür Yarışması’nın sonuçları açıklandı.
Çorum Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen karikatür yarışmasında Sinoplu karikatürist Aşkın Ayrancıoğlu birinci oldu.
Önceki gün Cemiyet Salonu’nda bir araya gelen jüri üyeleri karikatürist Ali Şur, Altan Özeskici, Erdoğan Oruç, Kadir Yüktaşır ve Yılmaz Baş ile Ressam Nilgün Çevik ve Harita Mühendisi Koray Şenyuva dereceye giren eserleri belirledi.
141 çizerin 271 karikatürle katıldığı yarışma sonucunda
Sinop’tan Aşkın Ayrancıoğlu birinci,
Tekirdağ’dan Turan Aksoy ikinci,
İzmir’den Cemalettin Güzeloğlu üçüncü oldu.
Yalova’dan Murat Gök ve Özkan Olcay ile Antalya’dan Kürşat Zaman ise mansiyon ödülüne layık görüldü.
18 yaş altı kategorisinde ise Trabzon’dan Ebru Özden ‘Tebeşir Dergisi’, İstanbul’dan Selim Tanrıseven ise ‘Tebeşir Karikatür Grubu’ özel ödüllerini almaya hak kazandı.
Yarışma jürisi tarafından yapılan açıklamaya göre; birinciye 2 bin TL, ikinciye bin 500 TL, üçüncüye 1.000 TL ve 500'er TL'lik üç mansiyon ödülüyle birlikte toplam 6 bin TL para ödülü verilecek.
Çorum Gazeteciler Cemiyeti’nden yapılan açıklamaya göre; ödül töreni ve yarışmaya katılan eserlerden oluşacak karikatür sergisinin ilerleyen günlerde kamuoyuna duyurulacağı bildirildi. (Çorum Gazeteciler Cemiyeti)

Birincilik Ödülü - Aşkın Ayrancıoğlu

İkincilik Ödülü - Turan Aksoy

Üçüncülük Ödülü - Cemalettin Güzeloğlu

Mansiyon Ödülü - Kürşat Zaman

Mansiyon Ödülü - Murat Gök

Mansiyon Ödülü - Özkan Olcay

Tebeşir Dergisi Ödülü - Ebru Özden

Tebeşir Karikatür Grubu Ödülü - Selim Tanrıseven

07 Kasım 2010

Murteza Albayrak'ın Sergisi Açıldı!

Murteza Albayrak 22 kişisel sergisi 6 kasım 2010 cumartesi günü Soyer Kültür Sanat Fabrikası'nda açıldı. "Dört Mevsim, Bölüm 2 Sonbahar" adını taşıyan sergi aynı zamanda Bayraklı Belediyesi'nin 2010 Sanat Döneminin de ilk etkinliği oldu. (Karder İzmir)

Abidin Köse, Cem Koç, Sezer Odabaşıoğlu, Birol Çün, Şeref Güzel, Murteza Albayrak, Murat Arslan, Eray Özbek