30 Aralık 2009

27. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması (03 Mayıs 2010)


27. AYDIN DOĞAN ULUSLARARASI KARİKATÜR YARIŞMASI
Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması her yıl Türkiye’de Aydın Doğan Vakfı tarafından düzenlenmektedir.

• Yarışma, tüm ülkelerin profesyonel ve amatör karikatüristlerine açıktır.
• Seçiciler Kurulu uluslararası üyelerden oluşmaktadır. Kurul, Haziran 2010’da toplanacaktır.
• XXVII. Aydın Doğan Uluslararası Karikatür Yarışması’nın ödül töreni Ekim 2010’da İstanbul’da yapılacaktır.

KATILIM KOŞULLARI
1) Yarışma serbest konuludur.
2) Yarışmaya orijinal karikatürle katılınır. Karikatürler bilgisayar çıktısı olarak gönderilecekse orijinal imzalı (ıslak imzalı) olması gerekmektedir. Fotoğraf, fotokopi vs. kabul edilmeyecektir.
3) Gönderilen karikatürler en fazla A3 (29,7 x 42 cm) ebadında olacaktır.
4) Yarışmaya katılanlar, ekteki veya http://www.aydindoganvakfi.org.tr/ adresinde yayınlanan katılım formunu doldurarak, kısa özgeçmişlerini ve bir fotoğraflarını eserleriyle birlikte:
Aydın Doğan Vakfı,
Oymacı Sokak,
No: 15,
Altunizade 34662
İstanbul / Türkiye
adresine göndereceklerdir.
5) Eserin postada zarar görmesinden Vakıf sorumlu değildir.
6) Yarışmaya katılıp ödül kazanan karikatürler iade edilmeyecektir.
7) Katılımcı, katılım formunu doldurmakla yarışmaya katılacağı karikatür(ler) üzerinde haiz olduğu ve FSEK’nun 21. - 25. madde hükümlerinde tanımlanan işleme, çoğaltma, yayma, temsil ve işaret, ses ve/veya görüntü nakline yarayan araçlarla umuma iletim mali haklarını, bunların 3. kişilere devir haklarını da kapsar şekilde herhangi bir yer, süre ve sayı kısıtlaması olmaksızın Aydın Doğan Vakfı’na devrettiğini, Aydın Doğan Vakfı’nın söz konusu karikatürü(leri) sergilemek, arşivinde tutmak, internet ortamında ve sair şekillerde yayınlamak suretiyle ve bunlarla sınırlı olmaksızın dilediği her şekilde kullanmasına muvafakatinin olduğunu peşinen beyan ve kabul etmektedir.
8) İlk üç dereceye girenlerin, ödül törenine gelmeleri için gereken yol ve konaklama giderleri Vakıf tarafından karşılanacaktır.
9) Ödül alamayan karikatürler, sahipleri yazılı olarak isterlerse, iade edilecektir.
10) Yarışmaya son katılma tarihi 3 Mayıs 2010 Pazartesi günüdür.
11) Yarışmamızda jüri üyeliği yapan sanatçılar yarışmaya katılamazlar.

ÖDÜLLER
Birinci: 8 000 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Birincilik Ödülü
İkinci: 5 000 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı İkincilik Ödülü
Üçüncü: 3 500 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Üçüncülük Ödülü
Başarı Ödülü: 500 ABD Doları ve Aydın Doğan Vakfı Başarı Ödülü
(Eşitlik halinde, parasal ödüller bölüştürülebilir. En az 5, en çok 12 sanatçıya Başarı Ödülü verilecektir.)

Kaynak:

İbrahim Özdabak Hakim Önünde!


İbrahim Özdabak hakim önünde
Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Kaçmaz’ın şikâyeti üzerine eski Bakırköy Cumhuriyet Savcısı Ali Çakır, karikatürcü Özdabak hakkında 1 Mayıs 2009 tarihli Yeni Asya’da yayınlanan karikatüründe “kamu görevlisine neşren hakaret” iddiasıyla dâvâ açmıştı. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesinde açılan dâvânın ilk duruşması bugün 30 aralık 2009'da yapılacak. Yeni Asya’nın 21 Mayıs 2009 sayısında yayınlanan karikatürde, tank üzerinde oturan bir hakim tasvir edilmişti.

28 Aralık 2009

Yemekteyiz!..

İGC Ödülleri Verildi!

2009 ödülünü alan İzmirli gazeteciler toplu halde

İZMİR GAZETECİLER CEMİYETİ KARİKATÜR ÖDÜLLERİ SAAT KULESİ ÇİZERLERİNİN OLDU
İzmir Gazeteciler Cemiyeti'nce (İGC) düzenlenen "Şehit Gazeteci Hasan Tahsin Gazetecilik Yarışması"nın ödül töreni, tarihi Havagazı Fabrikası'nda yapıldı. Vali Cahit Kıraç, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Genel Meclisi Başkanı Serdar Değirmenci, Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, İzmir Baro Başkanı Özdemir Sökmen, ilçe belediye başkanları, meslek örgütleri temsilcileri de katıldı. İGC Başkanı Atilla Sertel, İzmirli gazetecilerin başı dik görev yaptığını söyledi. "Hepsini kutluyorum" dedi.

CHP eski milletvekili Türkan Miçoğlu ödülünü Mustafa Yıldız'a veriyor

2008 yılı eserlerinin değerlendirildiği, iki ayrı kategoride ve 19 dalda gerçekleştirilen yarışmada toplam 38 kişi ödül aldı. Karikatür dalında Hürriyet Gazetesinden Cemal Zafer Güven "Başarı" ödülü alırken, EgeTelgraf gazetesinden Mustafa Yıldız "Teşvik" ödülü aldı. (Saat Kulesi)

27 Aralık 2009

Barınak Mizah Sayfası!

BARINAK BU PAZAR'DA MİLLİYET EGE'DE
Pazar günlerinin yeni mizah sayfası "Barınak"ı İzmir ve Ege Bölgesi dışındaki arkadaşların da görmesi için, bu Pazar yayınlanan ikincisini sizlerle paylaşıyoruz. İzmir'den selamlar. (Saat Kulesi)



Karikatür ve Felsefe Günleri!

KARİKATÜR VE FELSEFE GÜNLERİ
Karikatürü felsefe, bilim, eğitim, edebiyat, vb alanlarla ilişkilendirip farklı bağlamda yeni düşünsel olanaklar yaratmak,İlgili kişilerin bu alanlara yönelmesini sağlamak,karikatürün kuramsal altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunmak, akademisyen, sanatçı ve öğrencilerin konuya dikkatlerini çekmek amaçlarına yönelik olarak düzenlenen Karikatür ve Felsefe Günleri, 25-26 aralık tarihlerinde Alsancak'ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirildi. Etkinlik kapsamında 25 aralık 2009 da 'Felsefeden Karikatüre Özgür Düşünce Süreci' konulu ve 26 aralık 2009 da 'Karikatür ve Felsefede İnsanın Görsel, Düşünsel Serüveni' başlıklı paneller yer aldı. Her iki günde de sabah 10.00-12.00 saatleri arasında Karikatür, Öykü, Şiir ve Felsefe konularında ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik atölye çalışmaları yapıldı.

Gerek atölye çalışmalarının gerekse panellerin yoğun bir ilgi ile karşılandığı etkinlik kapsamında Karikatür ve Felsefe konulu bir karikatür sergisi de açıldı. Sergide Abidin Köse, Atilla Atala, Ayten Köse, Baki Murat Top, Birol Çün, Cem Güzeloğlu, Cem Koç, Cemalettin Güzeloğlu, Eray Özbek, Erol Özdemir, Firuz Kutal, Hasan Efe, Hüseyin Alparslan, Kamil Masaracı, Kemal Urgenç, Mehmet Kahraman, Mehmet Tevlim, Murat Arslan, Nuri Bilgin, Sadık Öztürk, Salih Kütükçü, Sezer Odabaşıoğlu, Şeref Güzel ve Tan Oral'ın karikatürleri yer alıyor. Sergi 2 ocak 2010 tarihine kadar açık kalacak. (Karder İzmir)

23 Aralık 2009

Fethi Özdenk'in Dındik Dergisi Açıklaması!

Sevgili Karikatür Haber,
Blog sitenizde Dındik Dergisi'nin yeniden çıkarılacağı haberini okudum.
Bu arkadaşlar 2008 ekim ayında yayınına ara verdiğimiz dergiyi çıkarmak için, yasal isim ve logo hakkı tescil sahibi Ali Tizik arkadaşımızdan izin almadan dergiyi çıkarıyorlar galiba.
Bu arkadaşların çıkarmak istediği Dındik' in BENİMLE ALAKASI OLMADIĞINI tüm arkadaşlara duyururum.
Selamlar.

Fethi ÖZDENK

3. İzkuş Karikatür Yarışması Sonuçlandı!

Yarışma jürisi toplu halde

İZKUŞ 3. ULUSAL KARİKATÜR YARIŞMA SONUÇLARI AÇIKLANDI
Bu yıl üçüncüsü düzenlenen, İzmir'de geleneksel bir yarışmaya dönüşen 3. Ulusal Kuş Cenneti Karikatür Yarışması sonuçları açıklandı. 166 çizerin 355 karikatürle katıldığı yarışmada, 18 yaş altı mansiyon ödülü için 56 çizer 101 karikatürle katıldı.
Jürinin titiz çalışmarı sonucunda; 1.lik ödülüne Muammer Kotbaş değer bulunurken, 2. Kürşat Zaman 3. Muammer Bilen oldu. Mansiyon ödüllerinde ise 1. Şevket Yalaz 2. Ömer Çam 3. Özgün Abay (18 yaş altı) oldu. (Saat Kulesi)

1.lik ödülü Muammer Kotbaş

2.lik ödülü Kürşat Zaman

3.lük ödülü Muammer Bilen

1.mansiyon Şevket Yalaz

2.mansiyon Ömer Çam



3. mansiyon Özgün Abay

21 Aralık 2009

Karikatürist Raşit Yakalı'nın Annesi Vefat Etti!

Karikatürcüler Derneğinin internet sitesinden öğrendiğimize göre Türk karikatürünün önemli isimlerinden karikatürcü Raşit Yakalı abimizin 87 yaşındaki annesi Lütfiye hanımın; 20 Aralık 2009 günü akşam saatlerinde vefat ettiği haberini aldık.
Cenazesi 21 Aralık 2009 günü öğle namazını müteakip Tire'de toprağa verildi.
Karikatür Haber blog sitesi olarak Raşit abimize ve yakınlarına baş sağlığı, merhumeye de Allah'tan rahmet dileriz.

Bayraklı Belediyesinin Kültür ve Sanat Danışmanları!

Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ (ortada) ve sanat danışma kurulu üyeleri

HASAN KARABAĞ’A DANIŞMANLAR KURULU
İzmir’in yeni ilçelerinden Bayraklı Belediye Başkanı Hasan Karabağ’a kültür ve sanat alanında sanatçı kurulu danışmanlık yapacak. İzmir’in parlayan yıldızı Bayraklı Belediyesi Başkanı’na Eğitimci Yazar Savaş Ünlü’nün başkanlığında, Ressam, öğretim üyesi Prof. Dr.Bedri Karayağmurlar, Karikatürist Mustafa Yıldız’dan oluşan bir kurul danışmanlık yapacak. Konuyla ilgili olarak Başkan Hasan Karabağ, ilçemiz İzmir’in en eski yerleşim yeridir. Konum olarak merkezi bir yerde olması bizler için büyük bir avantajdır. İlçemizi İzmir’in sanat ve kültür merkezi yapmaya kararlıyız. Belediyemize kültür ve sanat alanında danışmanlık yapacak olan sevgili sanatçı dostlarımın hepsi de ülkemizde kendilerini kanıtlamış kişilerdir. İlçemize çok büyük katkı sağlayacaklarına yürekten inanıyorum. İlçemizin tüm insanlarını sanat ve kültürle buluşturmak için belediye olarak elimizden geleni yapacağız. Belediyemize danışmanlık yapacak sanatçı dostlarımdan gereken desteği de alacağımıza, halkımızı sanat ve kültürle buluşturmada bizlere katkı sağlayacaklarını çok iyi biliyorum, dedi.
Danışma kurulu başkanı Savaş Ünlü, yöreyi çok iyi biliyorum. Kurul üyesi arkadaşlarımla bölgeye, İzmir’in sanat ve kültürüne elimizden gelen katkıyı yapacağız,. Başkanımız Hasan Karabağ’ın da projeleri içinde olan Bayraklı Şehir Tiyatrosu ve karikatür evini en kısa sürede yaşama geçmesinde gereken katkıyı sağlayacağız, dedi. (Saat Kulesi)

20 Aralık 2009

"Barınak" Mizah Sayfası!

"BARINAK" MİZAH SAYFASI PAZAR GÜNLERİ MİLLİYET EGE'DE!
Milliyet Gazetesi Ege Eki Pazar günleri yeni bir mizah sayfasıyla renkledi! Mustafa Yıldız ve Ömer Çam'ın hazırladığı "Barınak" mizah sayfası komik karikatürlerden oluşuyor.

Ege'de haftanın olaylarını mizah tadıyla okuyucularla paylaşacak olan Saat Kulesi çizerleri, Yerel basında da çalışmalarını sürdürüyor. Seçimlerdeki "İşimiz İzmir, Gücümüz İzmir" sloganını "İşimiz Çizgi, Gücümüz Karikatür" olarak değiştirip kendilerine ilke ediyor. (Saat Kulesi)

"Politika ve Karikatür" Konulu Karikatür Sergisi Sona Erdi!

“POLİTİKA VE KARİKATÜR” KONULU KARİKATÜR SERGİSİ SONA ERDİ...
(20.12.2009-Lefkoşa) Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi’nin düzenlemesi ile, 1960 yılından 2000 yılına dek, Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum basın – yayın organlarında yayınlanan, Kıbrıslı Türk – Rum – Ermeni karikatürcülerin eserlerinin yer aldığı, 12 Aralık 2009 tarihinde Atina’daki “Zappeion Konferans ve Sergi Merkezi”nde açılan, “Politika ve Karikatür” konulu sergi sona erdi...
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri M. Serhan Gazioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı Marios Garoyian ile Yunan Meclis Başkanı Philippos Petsalnikos tarafından açılan “Politika ve Karikatür” konulu karikatür sergisine Yunanlı siyasetçiler, sanatçılar ve sanatseverler yoğun ilgi gösterdiler... 33 Kıbrıslı çizerin eserlerinin yer aldığı sergi açılışına 2 Kıbrıslı Türk ile 6 Kıbrıslı Rum çizer katılmıştı...
Yunan Meclis Başkanı Phillippos Petsalnikos ile Kıbrıs Cumhuriyeti Temsilciler Meclisi Başkanı Marios Garoyian’ın konuşmaları ile açılan karikatür sergisi sonrasında, Kıbrıslı çizerler onuruna Yunan Meclis Başkanı Phillippos Petsalnikos tarafından bir akşam yemeği verildi...

Yunan medyasının yoğun ilgi gösterdiği öğrenilen sergide, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurlu Üyesi Arif A. Albayrak Yunan Meclis Televizyonu ve Yunan Ulusal Televizyonu’na verdiği beyanatta Yunan Meclisi’nin konukseverliğine teşekkür etti... Karikatürlerin sansürsüz bir şekilde sergilenmesine teşekür eden Arif A. Albayrak, Kıbrıs sorununun çözümünde Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin çabalarına destek belirtip, Kıbrıs’ta ve Dünya’da Barış dileklerini iletti...
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri M. Serhan Gazioğlu’nun verdiği bilgiye göre, Kıbrıslı Türk – Rum karikatürcülerin önümüzdeki günlerde biraraya gelip birçok konuda karikatür etkinlikleri düzenleyecekleri öğrenildi...

KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

19 Aralık 2009

Saat Kulesi Ankara ve Manisa'da!

SAAT KULESİ ANKARA VE MANİSA'DA!
Son yıllarda Türk karikatürüne İzmir'den canlılık ve hareket katan Saat Kulesi Karikatürcüler Grubu 2010'a hızlı giriyor. Yeni yılda, yeni birçok projeye imza atacak olan Saat Kulesi, ilk sergisini Ankara'da 11- 17 Ocak 2010 tarihlerinde açıyor. Daha sonra Manisa'da açılacak serginin tarihi ise 25- 30 Ocak 2010. Manisa Belediyesi Fuaye Salonunda açılacak sergide mini söyleşide gerçekleştirilecek. Her iki sergi 40 çizerin 50 karikatürle katıldığı "40x50= Eğitim Karikatürleri" adını taşıyor. (Saat Kulesi)

Karikatür ve Felsefe Günleri Başlıyor!

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

KARİKATÜR VE FELSEFE GÜNLERİ
Karikatürü felsefe, bilim, eğitim, edebiyat, vb alanlarla ilişkilendirip farklı bağlamda yeni düşünsel olanaklar yaratmak, ilgili kişilerin bu alanlara yönelmesini sağlamak, karikatürün kuramsal altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunmak, akademisyen, sanatçı ve öğrencilerin konuya dikkatlerini çekmek amaçlarına yönelik olarak düzenlenen Karikatür ve Felsefe Günleri, 25-26 aralık tarihlerinde Alsancak'ta bulunan Tarihi Havagazı Fabrikası Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilecek.
'Felsefeden Karikatüre Özgür Düşünce Süreci' konulu panel 25 aralık 2009 da saat 14.00 de ve 'Karikatür ve Felsefede İnsanın Görsel, Düşünsel Serüveni' konulu panel de 26 aralık 2009 da aynı yer ve saatte başlayacak.
Karikatür, Öykü, Şiir ve Felsefe konularında ilköğretim ve lise öğrencilerine yönelik atölye çalışmalarının da yeraldığı program kapsamında Karikatür ve Felsefe konulu bir karikatür sergisi de açılacak.
Sergide Abidin Köse, Atilla Atala, Ayten Köse, Baki Murat Top, Birol Çün, Cem Güzeloğlu, Cem Koç, Cemalettin Güzeloğlu, Eray Özbek, Erol Özdemir, Firuz Kutal, Hasan Efe, Hüseyin Alparslan, Kamil Masaracı, Kemal Urgenç, Mehmet Kahraman, Mehmet Tevlim, Murat Arslan, Nuri Bilgin, Sadık Öztürk, Salih Kütükçü, Sezer Odabaşıoğlu, Şeref Güzel ve Tan Oral'ın karikatürleri yer alıyor. (Karder İzmir)

18 Aralık 2009

15. Nehar Tüblek Karikatür Yarışması (05 Şubat 2010)

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

Dındik Mizah Dergisi Yeniden Yayın Hayatına Başlıyor!

Dındik Mizah Dergisi Yeniden Yayın Hayatına Başlıyor!

SEVGİLİ MİZAH DOSTLARI;

Mizah dergileri mezarlığına dönen ülkemizde Aralıksız 2 yıl boyunca çıkma başarısını gösteren mizah dergimiz Dındik yayınına kaldığı yerden devam etmek üzere son hazırlıklarını yapıyor…
Hepinizin malumu olduğu üzere mizah dergisi çıkarmak bir edebiyat dergisi çıkarmaktan çok daha zor, çok daha meşakkatli. Bizler bir avuç deli olarak bu yolda yeni bir aşk ve kararlılıkla yürümek için hazırlıklarımızı yaparken sizleri de haberdar etmek istedik ki, yarın “bizden habersiz olur mu bu işler “ deme şansınız kalmasın. Sizde kendi çevrenize iletirseniz aynı serzenişle de siz karşılaşmamış olursunuz.

Dergimiz Elazığ merkezli olarak çıkmakla beraber tüm Türkiye’de dağıtımı yapılan, belden aşağı espriler ve küfürler üzerine kurulu ucuz mizah anlayışından uzak olarak sürdürdüğü 2 yıllık mücadelesinde mizah dostlarına açtığı sayfalarını tekrar hizmetinize sunuyor.

Çıktığımız günden bu güne kadar desteklerini esirgemeyen tüm mizah dostlarımızın çalışmalarını, önerilerini ve yol göstericiliklerini bekliyoruz.

2000 tirajla çıktığımız 2 yıl boyunca birçok ulusal tv kanalına haber olmamızın sırrı, yakaladığımız kalite ve istikrar olmuştur. Aynı kalite ve kararlılıkla çıktığımız bu yolda sizleri aramızda görmek bizi hem güçlendirecek hem de kaliteli mizahın örneği olması açısından farkındalık yaratacaktır.

Siz değerli mizahçılarımızın çalışmalarını bekliyor.
Selam ve saygılar sunuyoruz.

Tahir Erdem - Ekrem Katı

Adres:
Ahmet Rasim Sk. 37/1 Çankaya-Ankara
Tel: 0312 439 54 60 - 0533 616 23 18
tahirerdem@hotmail.com
bilgi@zgrafik.com

17 Aralık 2009

"Enerji" Konulu Karikatür Sergisi İzmir'de Açıldı!

Sergiden görüntü

Sergiden görüntü

Mustafa Yıldız - Ömer Çam

"ENERJİ" KONULU KARİKATÜR SERGİSİ İZMİR'DE AÇILDI!
Yeni Yüksektepe Kültür Derneği 20. yılını bir dizi etkinlikle İzmir'de kutladı. Yapılan törenler karikatür sergisi açılışı ile başladı. Uluslararası düzenlenen "Enerji" konulu sergi İzmir İsmet İnönü Sanat Merkezinde, kalabalık davetliler önünde açıldı. Sergi açılışında hazır bulunan Saat Kulesi çizerleri Ömer Çam ve Mustafa Yıldız İzmirli mizah severlere 2010 yılında yapacakları hakkında bilgi verdi. (Saat Kulesi)

Serkan Sürek’in İlk Kişisel Karikatür Sergisi Açıldı!

SERKAN SÜREK’İN İLK KİŞİSEL KARİKATÜR SERGİSİ AÇILDI...
(15 Aralık 2009 – Lefkoşa) Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği genç üyelerinden Serkan Sürek’in 1. kişisel karikatür sergisi 14 Aralık 2009 Pazartesi günü, saat: 18.00’de, Lefkoşa’daki “Saçaklı Ev”de açıldı...
Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çakmak ile CTP – BG Mağusa Milletvekili ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arif A. Albayrak’ın yaptıkları açılış konuşmalarının ardından, Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Genel Sekreteri M. Serhan Gazioğlu, Kıbrıs Gazetesi Köşe Yazarı Ahmet Tolgay ve Kıbrıs Türk Karikatürcüler Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Arif A. Albayrak serginin açılışını birlikte yaptılar...
Ana konusu “Dünya Savaşları’na Hayır!” olan Serkan Sürek Karikatür Sergisi’nde aşk, uyuşturucu, gençlik, kadın olmak, öğrenci, av sporu gibi sosyal konulu karikatürler de yer almaktadır... Karikatür sergisinin Kıbrıs ile ilgili bölümünde ise uyuşturucu, kumar, kadın ticareti gibi konular yanında Kıbrıs ile ilgili politik konulara da yer verilmektedir.
Serkan Sürek’in karikatür sergisi 18 Aralık 2009 tarihleri arasında “Saçaklı Ev”de açık kalacaktır...

SERKAN SÜREK’İN, KİŞİSEL KARİKATÜR SERGİSİNİ AÇMA NEDENLERİ:
Serkan Sürek, ilk kişisel karikatür sergisini açma nedenlerini şöyle anlatmaktadır: “Her şey yaklaşık 1 sene önce başladı. İsrail’in Gazze’ye uyguladığı “Dökme kurşun Operasyonu”yla…
27 Aralık 2008’de İsrail ordusu, 60 savaş uçağı ve helikopterle Gazze şeridine 100 tonun üzerinde bomba yağdırdı. 22 günlük bombardıman sonucunda 1300 Filistinli hayatını kaybetti. (Bunların 1/3ü çocuktu). 4000 bina yıkıldı. 20.000 bina hasar gördü. Onbinlerce Filistinli evsiz kaldı. Gazze’nin altyapısı çöktü. Savaşın sürdüğü o günlerde operasyonu izleyen bir Yahudi baba ve kızın alkış ve sevinçle gösteri yapması, insanın duygularına yenildiğinde ne kadar acımasız olabileceği düşüncesi uyandırdı bende. O gün bir sergi açmaya ve “ Dünya savaşlarına dur!” demeye karar verdim.

Dünya’daki savaşların iki temel nedeni; din ve etnik köken farklılığıdır. 1948’den beri süregelen Arap-İsrail çatışmaları,11 Eylül terör saldırıları,2003’den beri Irak’ta Amerikan işgaliyle süregelen savaşta Şii ve Sünni gruplar arasında devam eden çatışmalar dinsel sebeplerle çıkmıştır.
2. Dünya Savaşında Adolf Hitler’in Nazizmi Dünyaya kabul ettirmek istemesi sonucu 50 milyon insan ölmüştür. 1994’de Ruandada 800.000 Afrikalı etnik sebeplerle vahşice katledilmiştir. Balkanların tarihi kan ve gözyaşıyla doludur. Belkide bunların en dramatik olanı Bosna’da yaşanmıştır.1995’de Bosna Srebsenica’da 8.300 masum Boşnak, Sırp Ordusu tarafından soykırıma uğratılmıştır. Bu soykırım,2. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa’da yaşanan ilk belgelenmiş katliamdır. Bu savaşlar ise etnik, ırksal kökenli savaşlara örnektir.
Etnik kimlik insanların kendi tercihleri değildir. İnsan hangi toplumda doğacağına önceden karar veremez. Fakat farklı düşüncelere inançsızlığı veya vahşeti esas alan bir ideolojik kimliği benimsemek insanın kendi tercihidir.

Bugün resmi kaynaklara göre Dünya’da 8 ülke nükleer silahlara sahiptir. Bunlar; Amerika, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Kuzey Kore, Hindistan ve Pakistan. Nükleer güce sahip olduğu düşünülen İsrail ile bu güce ulaşmaya çalışan İran’ı da bu listeye eklersek Dünya’nın içinde bulunduğu tehlikeleri hayal etmek istemiyorum. Bir nükleer savaş sonrasında bu gezegende hayat sürmeyebilir…
Toplumların, farklı etnik kimliklere ve dinlere saygı duyduğu; empati ve güvene dayalı ilişkiler kurduğu; savaşların olmadığı, nükleer silahlardan arınmış, masum insanların, çocukların ölmediği bir dünya hayal ediyorum ve Kıbrıs Rum ve Kıbrıs Türk toplumları ile Dünya’ya sağduyulu ve soğukkanlı olma çağrısı yapıyorum.
Karikatür sergisi evrensel ve yerel olarak iki bölümden oluşuyor. Evrensel bölümdeki karikatürlerinin büyük bir kısmı “Dünya savaşlarına hayır” mesajları verirken, bir kısım çizimleri ise futbol, aşk, öğrenci, kadın olmak gibi sosyal konuları ve kısmen evrensel düzeyde politik konuları kapsıyor. Kıbrıs’la ilgili yerel bölümdeki karikatürleri ise Kuzey Kıbrıs’ta toplumu olumsuz etkileyen kumar, uyuşturucu ve kadın ticareti gibi sosyal sorunlara dikkat çekerken; Avrupa Birliği’ni ve Kıbrıs Cumhuriyeti’ni eleştiren politik mesajlar da yansıtıyor.”

KIBRIS TÜRK KARİKATÜRCÜLER DERNEĞİ
YÖNETİM KURULU

Ulusal İletişim Kongresi / Gülmenin Arkeolojisi ve Medyada Mizah Olgusu!


Değerli Araştırmacı,

Ülkemizde mizah olgusu ve mizah basınının dünü, bugünü ve yarınına yönelik araştırma ve tartışmaların, mizah basınının birtakım ciddi sorunlarına olduğu kadar, Türkiye'nin yakın toplumsal, kültürel ve siyasal tarihine ışık tutucu bir çabayı simgelediği gerçeği de unutulmamalıdır. Bu ön kabulden hareketle, bir toplumun mizah anlayışının, o toplumun yaşayış ve duyuş biçimini oluşturan değerlerin bilişsel haritasının çıkarılmasına yapacağı katkılar büyüktür. Kısaca, hangi dilde ve kültürde olursa olsun, tüm insanlığın ortak deneyim deposu olarak görülebilecek olan mizah, bir çağa egemen olan ruhun kavranmasında başvurulması gereken zengin bir tutanaklar arşividir. Bu arşiv, aynı zamanda insanlığın ortak belleğinin de bir özetidir.

13-14-15 Mayıs 2010 tarihleri arasında düzenleyeceğimiz Ulusal İletişim Kongresi'nin konusu "Gülmenin Arkeolojisi ve Medyada Mizah Olgusu" şeklinde belirlenmiştir. Kongremiz başta iletişim bilimleri temel alanı olmak üzere, multidisipliner bir yaklaşımla sosyal bilimlerin değişik alanlarında çalışmalar yürüten iletişim, kültür, sanat, edebiyat camiasından tüm araştırmacılara açıktır. Kongremizi onurlandırmanızı diler, tüm katılımcılara yapacakları katkılardan dolayı şimdiden teşekkür ederim.

Kongre ile ilgili detaylı ve güncel bilgilere kongrenin resmi web http://www.atauni.edu.tr/mizah sitesinden erişilebilir. Düzenleme Kurulu adına konuya ilgi duyan tüm kişi, kurum ve kuruluşları önemli ve güncel olan bu kongreye katılmaya ve katkı sağlamaya davet ederiz.

Saygılarımızla,

Prof. Dr. Önder BARLI
Dekan

Bildiri Özeti Gönderme : 31 Aralık 2009
Bildiri Özeti Kabulünün Duyurulması : 31 Ocak 2010
Tam Bildiri Metni Teslim Tarihi : 19 Mart 2010

İletişim :
Yrd. Doç. Dr. Derya TELLAN
(442) 231 51 45
Arş. Gör. Uğur BAKAN
(442) 231 51 52
Dekanlık : (442) 231 51 51
(Bu e-Posta adresi istek dışı postalardan korunmaktadır, görüntülüyebilmek için JavaScript etkinleştirilmelidir)
Adres : Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi 25240 Erzurum

9. Uluslararası Tahran Karikatür Yarışması Sonuçlandı!

-büyük boyutta görmek için resimin üzerine tıklayınız-

9. Uluslararası Tahran Karikatür Yarışması Sonuçlandı!
Portre dalında Türkiye'den Oktay Bingöl'ün birinci olduğu yarışmanın sonuçları ve ödül alan karikatürleri görmek için TIKLAYINIZ

Kaynak
Donquichotte

16 Aralık 2009

Karikatür Değil Provokasyondu!

Karikatür Değil Provokasyondu!

Erdil Yaşaroğlu Danimarka’daki karikatür krizini yorumladı:
O çizgiler karikatür bile değildi, sadece provokasyondu

TVNET’te Mustafa Özkaya’nın sunduğu Akşama Doğru programına katılan Penguen dergisi karikatüristi Erdil Yaşaroğlu yakın zamanda tüm dünyada büyük tartışmalara sebep olan Danimarka’daki karikatür krizi üzerine çarpıcı yorumlar yaptı.

“Yüzyıllar boyu iyilik ve güzelliği yaymak için gelmiş olan bir insanı, peygamberimizi, terör kavramıyla anmak aklın alabileceği bir şey değil. Ki ayrıca o çizgileri, bir editör olarak da söylüyorum, amatör dergilerde bile yayınlanamazdım. Çünkü zekadan ve espriden çok yoksundular.”

Erdil Yaşaroğlu ile yapılan röportajın videosunu izlemek için TIKLAYINIZ

10 Aralık 2009

Karderizmir Turizm Fuarında!

Turizm Fuar ve konferansı Birol Çün, Zeynep Gargi, Cem Koç

Turizm Fuar ve Konferansı Zeynep Gargi, Birol Çün

Karderizmir Turizm Fuarında!
Türsab, İzfaş ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenen Turizm Fuar ve Konferansı 10-13 aralık tarihleri arasında İzmir Fuar'ında kapalı fuar alanlarında gerçekleştirilecek. Karikatürcüler Derneği İzmir Temsilciliği olarak fuara bir stand ve sergi ile katılıyoruz. (Karder İzmir)

1. Uluslararası HopCartoon Karikatür Yarışması (10 Mart 2009)


1. Uluslararası HopCartoon Karikatür Yarışması 2010 – Tabriz-(iran)
1- Konu (Theme): Hıçkırıktan Kahkahaya (From Cry to Laughing)
2- Teknik: Serbest
3- Sayı: En çok 3 eser. Karikatürler 300 dpi çözünürlükte, A4 boyutta ve JPG formatta olmalıdır. (Lütfen Zip veya rar formatta eser göndermeyiniz!).
4- Eserler şu e-mail adresine yollanmalıdır: festival@hopcartoon.com . Bu adres istenmeyen iletilere karşı koruma altındadır, açılması için JavaScript programını çalıştırmak gerekebilir.
5- Katılımcı bilgileri .doc formatında bir dosya olarak eklenmelidir: Soyadı, adı, adresi, elmek adresi, foto, biyografi (surname, first name, address, e-mail address, photo, CV).

6- Ödüller:
Birinci ödül: Altın HopCartoon madalyası + Andaç + Onur Mansiyonu + CD albüm
İkinci ödül: Gümüş HopCartoon madalyası + Andaç + Onur Mansiyonu + CD albüm
Üçüncü ödül: Bronz HopCartoon madalyası + Andaç + Onur Mansiyonu + CD albüm
Ayrıca 8 adet Onur Mansiyonu + CD albüm verilecektir.

7- Eserler http://www.hopcartoon.com/ sitesinde yayınlanacaktır.
8- Son katılma: 10 Mart 2010.
9- Festival geliri yetim çocuklar ve kanserli çocuklar için harcanacaktır.

10- Haberleşme:
hopcartoon@yahoo.com

Yarışma sorumlusu:
Hamed Nabahat.

"Göç" Karikatür Sergisi Açıldı!

“GÖÇ” Karikatür Sergisi Açıldı.
Almanya'da yayınlanan Türkçe-Almanca mizah dergisi Don Quichotte, düzenlediği ikinci uluslararası karikatür yarışmasının konusunu “Göç” olarak belirlemişti. Bu yarışmaya 60 ülkeden 325 karikatürcü 865 karikatür gönderdi. Yarışma jürisi birincilik, ikincilik, üçüncülük ve mansiyon kazanan eserleri belirledi. Ve ilk sergi Almanya’nın Esslingen kentinde açılarak izleyiciye sunuldu. Sergi daha sonra, Stuttgart, Heilbronn, Leonberg, Biberach, Reutlingen, Berlin, Hamburg, Neustadt, Ravensburg, Göppingen, Offenburg, Reutlingen, Aalen, Istanbul ve Ankara’da tekrarlandı. Bu anlamlı sergi 9 Aralık Çarşamba günü saat;17.30’da Eskişehir’de Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi’nde açıldı.

Serginin açılışında bir konuşma yapan A.Ü. Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Atila ÖZER; “Almanya’ya ve Avrupa ülkelerine işçi göçünün 50. yılı nedeniyle açılan bu sergi biraz hüzünlü. Pek çok kişinin akrabası, dostu veya arkadaşı bu göç ile karşı karşıya kalmıştır. Göç; ayrılık demektir. Bu yüzden karikatürler bu defa güldürmüyor, hüzünlendiriyor ve düşündürüyor” dedi. Serginin açılışını yapan Vali Yardımcısı Sinan ACAR da sanatın insanlara yaptığı katkıdan söz ederek, Anadolu Üniversitesi’nin sanatın her alanında faaliyet gösterdiğini ve önemli işler başardığını söyledi.

Serginin sahibi Don Quichotte dergisi genel yayın yönetmeni Karikatürist Erdoğan Karayel serginin açılışına katılamadı ancak gönderdiği mesajda; “Günümüzde kaçak göçmen sorunu her yıl artan bir hızla dünya gündeminde yer almaya devam ediyor. Ülkeden ülkeye yasadışı yollarla taşınan kaçak göçmenler, ya sağlıksız koşullardan dolayı hayatını kaybediyor ya da geçtiğimiz aylarda örneğini gördüğümüz gibi denize atılıyor. Bu drama karşı dünya ülkelerinin kalıcı çözümler bulmaması, her yıl yaşanan bu trajedileri arttırıyor. Don Quichotte dergisi, bu yarışma ile dünyayı göç sorununa yönelterek, kalıcı çözümler bulunması için çizgilerle yönlendirmeyi hedefledi” dedi.

Sergi açılışında öğretim üyeleri, karikatürcüler ve Eskişehirli sanatseverler sergideki eserlerin çok nitelikli olduğunu belirterek hayranlıklarını dile getirdiler. Sergi ay sonuna kadar izlenebilecek. (Atilla Özer)